Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Музикантът е един от създателите на Deep Zone, организирал партита дори под Аспаруховия мост

Срещнахме ги на пътеката между хижа “Тъжа” и връх Ботев, на връх Юрушка грамада - разказва Цвети Върбанова - една от жените, с които Тодор Желязков, по-известен като DJ Emotion, и неговият спътник са се засекли часове преди фаталния инцидент в района на връх Жълтец (Саръ кая), на около 4 км западно от връх Ботев. - Заговорихме се и споделиха какво мислят да правят. Аз и тримата ми спътници се опитахме да ги разубедим да не предприемат подобен преход. Нямаха котки (задължителна част от екипировката - бел. ред.). Единият ни обясни как навремето се бил нарязал с тях и повече не ги слагал на краката си. Погледнахме обувките им - крайно неподходящи. Единият беше с нещо като гумени ботуши. Въпреки препоръките ни те бяха убедени, че ще го минат (билото - бел. ред.), и ни казаха да не се притесняваме. Светъл път на душата му!"

Върбанова и нейната компания били само част от всички, които увещавали Желязков да не преминава през т.нар. алпийско било на планината, какъвто бил планът.

Хората, с които разговарял

по пътя дотам,

забелязали, че мъжът и неговият спътник са абсолютно неподготвени за подобно предизвикателство. Нямали нито екипировка, нито умения и опит за подобно рисковано начинание.

За съжаление, двамата били убедени, че могат да се справят.

"Ще го минем, спокойно, всичко ще бъде наред - бил отговорът. - Сигурни сме."

Така още на първия стръмен склон при спускане от връх Жълтец Тодор се подхлъзнал и се свлякъл около 300 метра надолу по заледения и скалист склон. Смъртта му бе установена часове по-късно.

"Тодор е амбициозен, начетен млад мъж от Варна, тръгнал със своя приятел Жоро от хижа “Тъжа” през връх Ботев, през хижа “Добрила” до Беклемето за два дни - разказва Снежана Миронова, която също засякла двамата мъже. - Запознахме се на връх Ботев.

Той е бордист. Изпадал е в различни сложни ситуации, но е оцелявал. Живот, изживян на пълни обороти, с максимални скорости. И ето тук, на този връх, намира смъртта си. С часове говорихме на върха. С часове Пламен ги разубеждаваше да не предприемат този безумен преход, който щяха да правят за първи път. Да не подценяват обстановката и факта, че не познават планината, че са с неподходящи за зимата обувки и без котки."

След случилото се с Тодор стотици негови приятели изказаха своята тъга в социалните мрежи. Сред тях беше и Диян Савов, по-известен като DJ Dian Solo.

"Много мога да разказвам за моментите и щуротиите, които сме имали заедно с DJ Emotion от първите черни партита във Варна и още много други - спомня си той. - С насълзени очи успях да разровя архива и намерих ценно видео от Deep Zone партито ни в клуб “София” в

зората на техно/рейв

културата в България

Не знам дали знаете, но DJ Emotion бе част от създаването на Deep Zone движението, в което група диджеи (Emotion, Deep George, Tony MC, Vili, Tedy и аз) организирахме масови партита в нестандартни места като изоставени спортни зали, "Юнашкия салон", под Аспаруховия мост, клубове и други. Събирахме хиляди хора и пускахме любимата си електронна денс музика. Набутвахме се, като губехме пари, но продължавахме с

неистов

ентусиазъм

Имахме страхотни моменти и спомени. Радвам, се, че съдбата ме запозна с Тошко и имах честта да работя рамо до рамо с него дълги години. Той е страхотен човек и душица. Не мога да повярвам, че няма да мога да го видя отново - поне в този свят."

Тодор присъствал активно в музикалната гилдия на Варна през последните 27 години. Редовно се изявявал на концерти, които се организирали в морския град. Освен че бил познат като съосновател на група Deep Zone, всички добре си спомняли и участието му в най-голямото хип-хоп турне в историята на българската музика - "Мой" на Мишо Шамара.

Приятелите му казват, че псевдонимът му Emotion отговарял напълно на неговата същност. Той бил вулкан от емоции, но все положителни. В гилдията пък го наричали Аватара на диджеите и DJ Орфей, защото на пулта се проявявал като истински факир. Музиката му увличала, а талантът му бил оценяван от всички. Поради тази причина той е канен на десетки турнета в Европа и САЩ, на които хората с часове танцуват на музиката, която създава.

Според най-близките на Желязков интересът му към планината се появил преди няколко години. Започнал все по-често да прави походи, карал добре и сноуборд.

Това си личи и от неговия фейсбук профил. В средата на декември той е пуснал видео от лифт край хижа "Безбог" и е написал: "Откриване на сезона". Публикувал е и няколко спомена от изминали години, на които се вижда как с компанията си отново карат по пистите.

Последният пост на DJ Emotion е от 1 януари в 17,17 ч. В него той показва на видео

първия залез

за новата 2021

година, а гледката буквално спира дъха.

"Съжалявам за звука, ама вятърът не прощава - пише той. - За много години!"

Тялото на загиналия диджей беше свалено в местността Паниците на 4 януари. Спасителната операция се проведе по време на силен ураганен вятър. В нея участваха 8 спасители от Калофер и Карлово. Те стигнаха до мястото на инцидента благодарение на служителите от телевизионната кула на връх Ботев, които разполагат със специализирана техника, наречена ратрак, движеща се в тежки зимни условия.