Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев КАДЪР: БНТ
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев КАДЪР: БНТ

"Предстои да получим още 5 ваксини. Документи са подали "Модерна" и "Астра Зенека". Дори до края месеца може да разполагаме с 3 от очакваните 6 ваксини. Това ще позволи да обхващаме все повече хора". Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването "Денят започва" по БНТ.

По думите му до края на януари ще разполагаме с 100 000 дози, което ще позволи да се започне имунизацията по домовете за възрастни хора и работещите в системата на здравеопазването. 

"Осигурили сме за цялото население. Ако останат количества ваксини, които няма да се използват, има начини да се продават и да се даряват. ЕК има план за помощ на Западните Балкани", каза още той.

Според него изборът не е толкова важен, важно е ваксината да е ефикасна и да върши работа. 

"Първите дози бяха символични, те покриваха минимално количество. Нека хората да имат търпение. До края на този месец ще започнем много по-масова имунизация", обясни доц. Кунчев.

Той добави, че всички производители работят за това имунитета да е максимално продължителен.

"За момента се счита, че той е минимум 6 месеца. Коронавирусите са по-устойчиви и не се променят толкова бързо, колкото грипните, но ако това е решението, то това значи, че трябва да бъде правена многократна имунизация", каза още доц. Кунчев.

"Имунизираният пази преди всичко себе си, но и всички останали". 

Според него допълнителна трудност е това, че флаконите не са за един човек, а за пет. 

"Решението беше много трудно, натиск има и от двете страни", каза той във връзка с връщането на учениците от първи до четвърти клас в училище. 

"Вирусът е навсякъде около нас, той се разпространява и в училищата, но ако се спазват изискванията за организирането на т.нар. балон - неконтактуването на учениците между паралелки, мерките за дезинфекция, отдалечеността на учениците, носенето на маски, то рискът стига до приемливи нива", заяви главният държавен здравен инспектор. 

"До края на седмицата или другата седмица ще се ваксинирам", каза той, като обясни, че не се води лекар на първа линия. 

"Плановите операции ще бъдат позволени когато са безопасни за хората. Не е добра идея да вкарваме хора с увредено състояние в лечебните заведения".