Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Член на организираната престъпна група, водена от перничанина Райко Кръвта, а след убийството му - от баща му Васил Василев, излиза предсрочно на свобода.

Иван Цветков-Ванчето, който изтърпява наказание в затвора в Бобов дол, е подал молба до съда за предсрочно условно освобождаване. Ванчето е постъпил в Бобов дол на 24 септември 2019 г., след като окончателно ВКС му определи наказание от 3 г. затвор за участие в групата, където се занимавал с разпространение на наркотици. Цветков бе съден от Специализирания наказателен съд, заедно с още десетина души от Перник и Радомир. Срещу тях имаше различни обвинения - от убийство, до разпространение на дрога и незаконно оръжие.

В предварителни арести той е престоял близо 10 месеца, работи вече пети месец и му остават близо 7 месеца до края на наказанието. Той не за първи път лежи зад решетките, но сега имало видима промяна в поведението му. От три месеца е на лек режим, настанен е в затворническото общежитие в Самораново. Заемал високи нива в затворническата общност и бил избран за председател на съвета на колектива. Съдействал за разрешаване на конфликти в групата. По време на престоя му в общежитието работел, полагал безвъзмезден труд, бил отговорник спортна зала и пазач на КПП в общежитието, отново като доброволец. Сега работел като огняр на парни и водогрейни котли, стриктен и дисциплиниран, твърдят от затворническата администрация. "Наличието на трудови навици биха го предпазили от бъдещи криминални прояви на свобода. Пускан е в отпуск и се е завръщал в срок", констатират от администрацията и смятат, че наказанието е изиграло своята положителна роля.

Заради положителната промяна съдът го освободи условно предсрочно, като определи изпитателен срок за останалата част от присъдата и задължителни периодични срещи с пробационен служител.