Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алексей Навални СНИМКА: Ройтерс
Алексей Навални СНИМКА: Ройтерс

Опозиционерът убеден, че Путин е поръчителят, Алексей Навални бил спасен от атропин

Алексей Навални е бил отровен с новичок, произведен в специална лаборатория, изготвила отровата за Георги Марков през 1979 г. Това сочи разследване на руския сайт “Инсайдър”, сп. “Шпигел” и Си Ен Ен. Според информацията отравянето на руския опозиционер е било извършено от Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Бойното отровно вещество за Навални било разработено от същата лаборатория, в която е направено топчето с рицин, използвано за отравянето на българския писател дисидент Георги Марков в Лондон през 1979 г., сочи разследването.

Отравянето на известния критик на Кремъл е било подготвяно още от 2017 г. Навални се почувства зле на 20 август при полет от Сибир за Москва. Изпотен и дезориентиран, той се срива на пътеката в самолета с думите: “Умирам, отровен съм”. Пилотът извършва извънредно кацане в град Омск, където екипът на линейка инжектира на Навални атропин - антидот за отрови. Това може да е спасило живота му. Навални в момента е в Германия, където се възстановява.

Разследващият сайт “Белингкат” идентифицира трима агенти на ФСБ, които са пътували с дисидента до Новосибирск и след това към Томск, където той бе отровен. Тези оператчици, двама от които пътували под фалшива самоличност, са Алексей Александров, Иван Осипов - двамата доктори с кодови имена Фролов и Спиридонов, и Владимир Панайев. Помагали са им поне петима други служители на ФСБ.

“Не се съмнявам, че Путин е наредил да ме отровят. Путин иска да бъде царят на Русия. Не обича противниците. И счита нашата организация и всеки, който съобщава за корупция, за опасност”, каза Навални.

По-рано в. “Сънди таймс” обяви, че Кремъл е направил и втори опит да отрови Алексей Навални. Това е станало малко преди той да замине за Берлин.