Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Художествена реконструкция на лов във Вималая Патя.
© Matthew Verdolivo (UC Davis IET Academic Technology Services)
Художествена реконструкция на лов във Вималая Патя. © Matthew Verdolivo (UC Davis IET Academic Technology Services)

Погребалната поза и примитивните оръжия около костите на живяла преди 9000 години жена показват, че е била ловец

Въоръжени с камъни и остри стрели, най-древните амазонки се движат безшумно из Андите и дебнат стадата с диви лами, елени и сърни, в които се прицелват с лекота. А после заедно с мъжете прибират плячката, за да я занесат в колибата или землянката. Подобна ловна картина отпреди 9000 години изглежда напълно реалистична, след като в Перу се натъкнаха на некропол на жена, по чиято погребална поза и разположени наоколо примитивни оръжия учените съдят, че е била ловец.

Омир възпява в своята „Илиада“ митичните войнствени амазонки, които се бият като мъже, около 6000 години по-късно.

Така че изненадващото откритие на древната копиехвъргачка днес променя съществуващите представи от древността. Досега се смяташе, че в праисторическите времена само силният пол е бил ангажиран с преследване на дивеч, а представителките на нежния пол са се занимавали с бране на билки, зеленчуци и плодове и са се грижили за децата и покъщнината.

Теорията за ролите на половете е установена през 60-те години

на миналия век, но тя се основава на познанията за по-нови и по-близки до съвремието общества.

Находката от Андите показва, че разделението на дейностите може би не е било толкова естествено, колкото някои смятаха, казва основният автор на публикацията в сп. „Сайънс адванс“ Рандал Хаас, антрополог в Калифорнийския университет „Дейвис“.

Жената, чиито останки са намерени в Андите, е била 18 – 19-годишна, когато е починала. Колкото и ниска да е била продължителността на живота, очевидно това не е била естествена смърт.

Каква е била причината, защо смятат, че става дума за жена ловец, както и как се стига до сензационната находка, четете в брой 11/2020 на сп. "Космос".