Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Георги търсеше помощ, за да я лекуват, но те го отпращаха”, твърдят приятели на бащата

“Изглеждаше вяла, не се работеше, на моменти не искаше да се грижи за децата”, казвал мъжа Георги

Търсил ли е помощ от институциите бащата на убитите от Кристина Дунчева деца?

Приятели на Георги Трайков са категорични, че той многократно е опитвал да сигнализира за неспособността на жена си да се грижи за 6-годишния Васил и 3-годишната Ивон. Обяснявал пред различни хора за кризите, в които тя изпадала, и нуждата от лечение, което трябвало да й бъде назначено спешно, тъй като не била добре психически.

Допълвал още, че в бъдеще може да се случи нещо непоправимо, ако никой не се заеме със случая й. Отвсякъде обаче го отпращали с думите, че няма за какво да се тревожи, тъй като средата, в която малките растат, била добра за тях.

Самият той споделял, че няколко пъти ходил до полицията, до агенция "Закрила на детето" и социални грижи, за да ги информира за случващото се с Кристина, но не последвала никаква реакция. От полицията обаче вече изясниха, че официални жалби до тях така и не са пускани, което логично не е довело до никакви проверки.

Според роднините на жената пък тя пишела множество оплаквания срещу Георги и семейството му, но никога не се решавала да ги пусне, за да изиска ограничителна заповед.

По всичко изглежда, че официални оплаквания не е имало от нито една от страните и така проблемите в семейството оставали скрити за властите до жестоката смърт на децата.

В продължение на 5-6 години, колкото била и

връзката между Дунчева и Трайков,

случващото се в семейството било ясно само за най-близките им хора.

За това кой е виновен за фаталния развой на събитията, приятелите на Георги и Кристина са на съвсем различно мнение. Познатите на мъжа смятат, че за състоянието на майката отчасти били виновни нейните родители, които упорито криели психичните проблеми на дъщеря си, защото се срамували. Признавали все пак, че има нещо, което трябва да се оправи. Започнали да водят Кристина на психолог.

Според Трайков обаче това не било достатъчно, тъй като жена му имала нужда от по-сериозно лечение. Той дори искал тя да се лекува в психиатрична болница. Споделял, че половинката му често ставала "вяла", нямала желание да работи, изморявала се бързо и предпочитала постоянно да си почива. На моменти дори не искала да се грижи за децата и се държала така, сякаш нищо не я интересува. Изглеждала му и прекалено объркана - идвала в къщата му, а след това си тръгвала, без да има основателна причина. Оплаквала се и негодувала, когато не можела да получи нещо на момента.

На съвсем друго мнение са роднините на жената, обвинена в двойното убийство. И до днес те стоят твърдо зад позицията, че именно Георги бил причината за бягствата й от неговия дом. Държал се зле, тормозил я, дори й посягал. Това споделяла тя пред близките си. Освен в дълги телефонни разговори същото твърдяла и в

съобщения, които изпращала

в социалните мрежи

и мобилното приложение вайбър. В миналия брой на "168 часа" ви показахме част от тях, сред които беше и признанието, че мъжът е "удрял" и "обиждал" жената грозно, но тя не можела да си тръгне, защото не знаела какво я очаква след това.

В новата порция чатове, които публикуваме днес, тя вече твърди, че е взела решение да напусне Георги, но се питала дали с нея и децата ще се случи "най-хубавото".

"Какво да правя сега - пише тя до близките си по време на кореспонденцията. - Не мога повече така. Леглото ни с Ивон е гьол. Потих се цяла вечер. Не издържам. Не знаеш какъв тормоз е. Ще ми мине този страх, когато заживея сама с децата и не виждам тези хора."

Тук Кристина добавя, че досега не се е решавала да си тръгне окончателно от мъжа, защото се страхувала за бъдещето на малките и не знаела дали няма да ги загуби завинаги.

"Изплаших се да не ми вземат децата - обяснява жената в чата. - Уплаших се те да не кажат, че това, което казвам, не е вярно и си измислям. Не издържам. Разберете ме, че не мога. Ще разкажа всичко. Как ме е удрял. Всичко!"

В този момент близка на Дунчева я съветва да мисли позитивно, а когато се успокои, да се обърне към Господ. На това съобщение тя отвръща: "Аз го намирам и го изгубвам. Изтощих се вече. Всички сте много добри и загрижени, но не знам кой може да ми помогне."

Самата Кристина не криела, че има нужда от помощ. Лично майка й уредила среща с психолог. Пред "168 часа" роднини на Дунчева твърдят, че той обяснил, че тя е изпаднала в моментно състояние на депресия, но нямала заболяване. Все пак решил да изпише лекарства, които трябвало да пие. Според разследването майката не ги вземала редовно.

След като стана ясно, че само с нож Кристина е убила по

особено

жесток начин

децата си, всички се запитаха дали и преди престъплението тя е проявявала агресия към малчуганите. Семейството й е категорично, че такава поне от нейна страна не е имало. Те твърдят, че последните пъти, в които Дунчева е била в дома на Георги, спала заедно с дъщеря си Ивон в нейното креватче.

Трайков от своя страна обяснява, че е прогнозирал, че тя може да стигне до крайности и да направи нещо непоправимо, но никой не му обръщал внимание. Правел всичко възможно децата да останат при него, защото знаел, че само така ще бъдат в безопасност.

Адвокатът на жената Маньо Алексиев разказва, че тя нямала спомен какво точно е направила във фаталния ден. Споделила му, че се скарала с мъжа си, а оттам насетне всичко било бяло петно. Дошла на себе си, когато вратата била разбита, близките й влезли в стаята, в която лежали безжизнените тела на Васил и Ивон, и започнали да крещят от ужас. Юристът твърди, че в ареста майката получила няколко припадъка, но в момента състоянието й било стабилно.