Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ваксинирането срещу коронавирус у нас се очаква да стартира след Нова година.

СНИМКА: РОЙТЕРС
Ваксинирането срещу коронавирус у нас се очаква да стартира след Нова година. СНИМКА: РОЙТЕРС

Опасни са не вярващите в оная глупост с чипирането, а хората с очила и диплома, които подхвърлят неистини

Всички хора вече научиха за най-глупавите митове за ваксините - че рептилите искат да намалят човечеството до 1 млрд., а Бил Гейтс иска да ни чипира всичките (защо ли му е това, след като всички са залепени за телефоните си).

Но всъщност най-подли са не тези глупости, а лекият скептицизъм към ваксините за коронавирус. Те са подли, защото, ако има страх от ваксините, няма да може да се спре този вирус.

Митът, че

ваксината може

да ви разболее

Не, не може - ваксините, които одобрява Европейската агенция по лекарствата, са два типа - с изкуствено създадена информационна РНК и с отслабени вируси от друга болест, които се използват като вектор, с който се придвижват части, подобни на части на истински коронавирус, които предизвикват имунна реакция, без да има реален нашественик. И когато дойде истински, той не се допуска да прехвърли свой генетичен материал и да започне заболяване.

Вторият тип използват за основа ваксини, които са били прилагани срещу други страшни болести и са доказали безвредност след години употреба.

Впрочем ваксините, които са извън контрола на Европейската агенция за лекарствата - руската “Спутник V” и някакви митични китайски, че и турски, са на същия принцип. Тоест в тези ваксини няма и теоретичен риск от разболяване, защото

в тях няма

реално вирус

Тези ваксини не са “вариолизация, както се е правило през ХVII век - заразяване с малки дози с цел леко преболедуване. Векът е XXI и технологията е да се предизвика имунна реакция, без да има истински вирус.

Друг полуинтелигентски мит е, че употребата на толкова високотехнологична ваксина може да има някакви незнайни вреди. Този мит произлиза от т. нар. експертност без разбиране - не може да си експерт по високотехнологичните ваксини само защото имаш някаква диплома. Изисква се конкретно задълбочаване в точно това научно познание и технологиите за производство.

Оттам идва един друг подъл мит, а именно, че понеже това е някаква форма на генно модифициране на части от вируса, това ще доведе до неясно какви въздействия на човешките гени. Това е обскурантизъм, базиран на страха от абстрактно мислене - ако нещо не може да го видиш, значи не съществува. Примерно в обществото има някакъв атавистичен страх от ГМО храна. ГМО храните са опасни за екосистемите, защото такава соя е по-устойчива на въздействията на околната среда и тя може да наруши биоразнообразието и изобщо е намеса в Божията премъдрост. Но тя по никакъв начин не може да въздейства върху говедата, които се хранят с нея, и съответно хората, които ядат салами, направени от говеда, които са били хранени с ГМО соя. Същото е с ваксините. И тук изобщо няма етичен проблем - защото щом Господ допуска науката и технологиите да се развият дотам, че да могат да създават разни неща, значи

божествената

премъдрост

няма нищо

против

модифицирането

на биологичен

материал

Заради рекордните срокове ваксините, които се предлагат, не са достатъчно изпитани - това е друга самопораждаща се лъжа.

Точно обратното - именно заради кратките срокове ваксините, които се допускат до европейския пазар, бяха подложени на суперстроги изпитвания за безопасност. Изобщо не бе допуснато да се говори за ефективност, преди да бъде доказана пълната безопасност. Тоест дори и да не вярвате в ползата от ваксините, те със сигурност няма да ви навредят, дори и да не ви помогнат. И от тази гледна точка е по-добре да се ваксинирате, отколкото да се тъпчете с добавки и да си предписвате сам антибиотици или хинин.

Вариация на тоя мит е,

че ваксината

не е достатъчно

изпробвана

върху рисковите групи. Това го говорят и хора с очила и диплома, което е срамно. Разбира се, че никой не изпробва нови лекарства върху бременни жени. Но изпитанията за имунен отговор на хора в напреднала възраст бяха главна цел на изследователите, защото се знае, че по-възрастните не дават имунен отговор както младите и затова ги имаше във всички доброволни групи. Създателите на ваксините бяха наясно, че хорат в по-напреднала възраст ще бъдат целева група, и изследванията бяха конкретно насочени към това.

Единственият реален пряк риск при ваксиниране е от алергична реакция, каквато може да се случи при всяка инжекция. Но затова здравните власти навсякъде по света засега не препоръчват самоваксиниране, а в присъствие на медицински лица.

Друг тип митове са свързани с традиционния

български

тарикатлък

- другите да се ваксинират и болестта ще изчезне, аз защо да си слагам. Не сте ли лично ваксиниран, нищо не ви предпазва. Всички помним огнищата от морбили миналата година заради хора, които се мислят за големи тарикати.

Т. нар. стаден имунитет не означава, че понеже някой друг е ваксиниран, и вие сте предпазен. Това е метафора, която описва такова положение в обществото, при което много хора са имунизирани и вирусът трудно намира гостоприемници, но няма гаранция, че не би могъл да си намери. Затова, ако искате да сте със сигурност здрав, ваксинирайте се.

Има много митология и за фармацевтичната индустрия, която

щяла да спечели

милиарди

Нима не ги заслужава!? А освен това някой от производителите като “АстраЗенека” се отказаха от печалба в името на човечеството.

Всъщност факта, че толкова бързо се създадоха ваксини, го дължим на това, че голямата фармаиндустрия от години инвестира в мощни и добре оборудвани аренди отдели. Което показва, че тяхната печалба е била най-умното нещо, което е направило човечеството. Защото, ако те не бяха печелили добре през годините, нямаше да има учени и лаборатории, които да направят този подвиг.

И последният подъл мит е, че ваксините идват, можем да му отпуснем края. Не можем, защото масовата ваксинация е процес, а не еднократен акт. Вероятно ще отнеме 3-4 месеца за населението на България и традиционната ни неорганизираност. Но не е и толкова сложна логистична задача - ако за човек се отделят 30 мин за поставяне на инжекция, при 3,6 млн. ваксинации (за поистигане на 60% покритие) това означава около милион и половина часа, или към 45 000 трудодни. Т.е. ако бъдат включени 10 000 лекари, сестри и парамедици,

ще трябват

около 3 месеца

Сложна, но не невъзможна задача. Част от подлите митове са непрестанните разсъждения за логистичните трудности, които стоят пред ваксините, включително от типа, че нямало достатъчно пясък, за да се произведат ампули - паникьорската версия на същия мит.

С една дума, не бързайте да си сваляте маските на Коледа, изчакайте Великден. Но окончателното решение е близо.