Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СЗО: Със 60% са нараснали обажданията до горещите линии за домашно насилие СНИМКА: Pixabay
СЗО: Със 60% са нараснали обажданията до горещите линии за домашно насилие СНИМКА: Pixabay

От НПО-та прогнозират повторен ръст на потърсилите помощ и препълнени кризисни центрове 

Битовата престъпност е намаляла значително, отчитат от МВР

Миналото затваряне беше съпътствано с убийствата на няколко жени. Кризисните центрове бяха препълнени, а случаите на жертви на домашно насилие се увеличаваха главоломно. Неправителствени организации отчетоха рекордните 370 сигнала само за един месец. Нещо, което до този момент не се беше случвало. Не искаме да бъдем лошо пророци, но смятаме, че подобно нещо ще ни сполети отново."

Това прогнозират пред "168 часа" от Българския фонд за жените. Екипът на организацията смята, че страната отново ще се сблъска сериозно с този проблем поради новите ограничения, които влязоха в сила от 27 ноември вечерта.

"Ние не работим пряко с жертви, но провеждаме проучвания на база разговорите и постоянната комуникацията с колеги от НПО-та като "Анимус" и "П.У.Л.С" - обяснява Надежда Дерменджиева. - Те споделят с нас, че обажданията на горещите линии, на които денонощно могат да звънят жени, мъже или деца, са нараснали значително спрямо 2019 г. Представители на тези организации, за съжаление, очакват същото в близките месеци."

Специалистите алармират, че причините за това отново ще бъдат социалната изолация и потенциалните икономически загуби, пред които са изправени семействата. В част от тях е възможно да има и хора, останали без работа заради COVID-19, което логично ще доведе до финансови затруднения.

Именно тези два фактора са допринесли за по-честите скандали в двойките, твърдят психолози.

От Българския фонд за жените този път отчитат, че кризисните центрове са подготвени въпреки липсата на помощ от държавата. При предишното затваряне приютите бяха запълнени от жени, които потърсиха убежище заедно с децата си. Тогава обаче ограниченията на центровете опираха до най-елементарните неща, сред които липса на помещения за временна карантина преди постъпването, защитни облекла, препарати за дезинфекция, лекарства и други медицински стоки.

Сега вече не е така. Представителите на НПО-тата са се погрижили всичко да бъде подръка.

"Центровете работят на пълен капацитет - обяснява Дерменджиева. - Местата по принцип са малко, но колегите никога няма да откажат помощ на нуждаещите се. Важно е това да се знае от всяка жена, мъж или дете, които са жертви на домашно насилие. Сега приютите разполагат със специални стаи, в които се карантинират новодошлите. Имат нужните пособия, които при първата вълна се намираха трудно."

Специалистите могат да дадат единствено предположения за това с колко процента се е покачил броят на жертвите на домашно насилие от началото на годината.

"При нас няма официална статистика и е почти невъзможно да се говори с конкретика, но можем да съдим по европейската статистика и статистиката на Франция например. При нея случаите са се повишили с 30 процента. При нас числото е горе-долу същото."

Случилото се в България обаче не е прецедент. Мерките, въведени заради пандемията при първото затваряне, доведоха до ръст на домашното насилие над жени и деца и в световен мащаб. Сред страните, отбелязали увеличение на процента на пострадалите, бяха Китай, САЩ, Великобритания, Румъния, Молдова и много други.

Още след въвеждането на предишното извънредно положение ООН сигнализира, че ако то бъде удължено с цели шест месеца, случаите на домашно насилие в световен мащаб ще достигнат 31 млн.

Тогава те заявиха, че цифрата ще стане приблизително двойна, ако мерките бъдат наложени до края на годината.

Как стои въпросът с битовата престъпност?

Според властите по време на ограниченията у нас тя е отбелязала сериозен спад. Изолацията заради пандемията е намалила домовите кражби, а засиленото присъствие на полицията по улиците е оказало огромно влияние върху престъпленията от битов характер като цяло.

Очаква се обаче да има скок през 2021 и 2022 г., когато ще предстои излизане от кризата.