Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

"Пълно затваряне през уикендите" /в. "Сабах"/, "Вече сме вкъщи" /в. "Йени шафак"/, "Пълна карантина в края на седмицата" /в. "Тюркийе"/, "/Ердоган/ Разшири ограниченията" /"Йени бирлик"/ - тези и други подобни заглавия поместват турските вестници днес по повод затягането на мерките срещу разпространението на коронавируса в Турция, предава БТА.

Според новите ограничения през делничните дни ще бъде забранено излизането навън в интервала между 21 и 5 ч., а през двата почивни дни в края на седмицата турците изобщо няма да могат да напускат дома си между 21 ч. в петък и 5 ч. в понеделник. Затворени ще са обекти като обществени бани, сауни, масажни салони, плувни басейни и лунапаркове, ресторантите ще обслужват само с храна за вкъщи. За влизане в моловете ще се изисква специален код. Възрастните над 65 години и под 20-годишните няма да могат да използват обществен транспорт, а броят на хората, които ще бъдат допускани на площадите, ще бъде ограничаван, обобщава в. "Хюриет" мерките, които влизат в сила от днес.

В."Сабах" пояснява, че извън новите ограничения остават сектори като производството, земеделието и горите, логистиката, доставките. Месарници, бакалии и магазини за плодове и зеленчуци ще могат да работят и през уикендите, ако предоставят доставки до дома. Преустановяват се занятията в детските градини и предучилищните занимални. Забраняват се и събиранията по домовете за различни празненства или чествания. Погребенията ще се извършват в присъствието на до 30 души. Ограничението важи и за гостите на сватбените тържества, изрежда още "Сабах".

"Интензивните отделения са 100 на 100 пълни", пише в. "Сьозджу", като цитира проф. Исмаил Джинел, председател на организацията за интензивни грижи. Джинел призова хората да шофират бавно и внимателно, защото, както той отбеляза, ако претърпят катастрофа, ще им се наложи да чакат до десет часа, за да получат интензивна грижа.

"Министерството казва, че капацитетът на интензивните отделения е запълнен на 71 процента. 70-75 процента запълнен капацитет означава 100 на 100 запълнен. Защото 20 процента трябва да останат празни за пациенти, които не са болни от COVID. Отделно от това имаме загуба на работна сила заради случаи на COVID-19 сред медицинския персонал", каза още проф. Джинел.

"Съвзехме се в пандемията", пише в. "Тюркийе" днес, цитирайки данните на Турския статистически институт за икономическия растеж през третото тримесечие на годината. Вестникът посочва, че с регистриран растеж от 6,7 на годишна база в периода юли-септември "Турция показва по-добро представяне дори от Китай /с растеж от 4,9 на сто/ и се намества на челна позиция в света". Според изданието в страната чувствително са нараснали инвестициите, производството и потреблението.

В. "Карар" пише, че растежът е бил подбуден от голямо и евтино кредитиране, но икономистите предупреждават, че това не може да продължи дълго. По думите им са необходими политики, които да разрешат структурните проблеми.

Министърът на финансите и държавната хазна Лютфи Елван коментира на свой ред, че правителството не пренебрегва възможните рискове и си поставя за цел да продължи периода на растеж в рамките на политики, които приоритизират макроикономическата, финансовата и ценовата стабилност.