Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Пирогов”  СНИМКА: “24 ЧАСА”
“Пирогов” СНИМКА: “24 ЧАСА”

Ръководството на болницата дава по още 1000 лв. за медиците си на първа линия

И при 3000 лв. заплата, досега „Пирогов” е успяла да намери едва трима санитари. Причината не е в липса на желаещи, а в това, че много малко отговарят на нужните условия. Това разказа координаторът на COVID отделението на най-голямата спешна болница у нас д-р Диляна Димитрова. „Пирогов” търси още 50 санитари.

Да са прекарали вируса и да имат антитела – това е главното изискване към хората, които могат да бъдат наети като санитари, а много от желаещите нямат такива.

„Това носи риск за всеки, който влезе в COVID отделението и затова не могат да бъдат пуснати”, обясни д-р Димитрова пред БиТиВи.

Другите критерии, на които трябва да отговарят санитарите са, да са над 18 г. и под 65 г. и да имат желание да работят с болни хора. Тестът за наличие на антитела пък може да е направен във всяка една лаборатория, но може и в „Пирогов”.

„Работата е тежка. Сменят се памперси, бельо, всяка сутрин и вечер се прави тоалет на пациентите, а при нас са концентрирани и най-тежките случаи. Това не са от най-хубавите неща и не всеки може да прави това”, обясни д-р Димитрова какви са задълженията на санитаря.

Дежурствата пък са минимум 12-часови. Могат да продължат обаче и по 24 или 36 часа, особено когато по време на дежурство се установи, че някой от медиците е заразен, защото не се почувства добре.

Работата е тежка, разказа студентът по медицина Берт Илиев. Той работи в „Пирогов” от първи курс, но в отделението по кардиология, а сега е санитар в COVID отделението. Според него определеното заплащане от 3000 лв. е достатъчно за работата, която се налага да върши един санитар.

На въпрос дали има неравнопоставеност между заплащането на лекар и санитар при това високо възнаграждение, д-р Димитрова обясни, че в „Пирогов” освен 1000 лв., които дава правителството за работещите на първа линия, ръководството на болницата е решило да даде на медиците си по още 1000 лв.