Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Взеха следобедния зелен коридор на възрастните

Орязани противоепидемични мерки спрямо първоначалното искане на здравния министър Костадин Ангелов одобриха в сряда рано сутринта министрите. Епидемичната обстановка пък бе удължена до 31 януари 2021 г. вместо анонсирания от него срок - до края на март 2021 г.

От 23,30 часа на 27 ноември, петък, до 21 декември се забраняват:

- присъственото обучение от 1-и до 12-и клас в училища, извънкласни дейности, детски градини, ясли, образователни и езикови центрове;

- конгреси, семинари, тиймбилдинги;

- всички групови културни мероприятия

- частните тържества над 15 души;

- груповите туристически пътувания;

- затварят се заведенията за хранене и кафенетата, те само ще могат да доставят храна за вкъщи;

- спират състезания и тренировки за спортисти под 18 г., затварят се и фитнесзалите;

- не могат да работят игрални зали и казина, магазините в моловете

Премиерът Бойко Борисов събра в сряда щаба и част от министрите, за да обсъдят противоепидемичните мерки.
Премиерът Бойко Борисов събра в сряда щаба и част от министрите, за да обсъдят противоепидемичните мерки.

Независимо че се намират в мол, там ще продължат работа магазините за хранителни стоки, аптеки, банки, дрогерии, оптики, зоомагазини, застрахователи и офиси на телекомуникационни оператори.

Магазините, които са самостоятелни, и тези по кварталите продължават да работят.

Театрите остават отворени с капацитет 30% от местата си и задължителни маски за публиката.

Басейните също ще работят. Спортните клубове ще развиват дейност, но състезанията остават без публика.

Зелените коридори за пазаруване на хората

над 65 г. вече

ще са само от

8,30 до 10,30 ч.

Реално одобрените мерки са по-леки от тези през пролетта, когато бяха затворени и театрите, паркове и планини бяха забранени за посещение, имаше и затворени градове.

“Всичко, което не сте чули тук и не е описано в заповедта, е разрешено”, подчерта министър Ангелов. И изрично добави, че големите магазини за техника ще могат да работят.

След 21 декември ограниченията ще се вдигат плавно. Очаква се дотогава заболеваемостта да е паднала между 30 и 50%. Резултатите в България щели да дойдат около 15-16 декември. Така щяло да е възможно нормално посрещане на Коледа и Нова година.

Не става въпрос

за затваряне

по домовете,

целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което ще настъпи най-рано към края на втората седмица, и намаляване на смъртността, което се очаква към втората и края на третата седмица, обясни шефът на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Училищата, моловете, фитнесите и заведенията са най-опасните места за пренасяне на заразата, посочи той.

“Около половината от обществото смята, че мерките трябва да бъдат още по-строги и от по-рано, другата половина твърдят, че няма нужда от тях и това ще затрудни икономиката. Опитваме се да пазим хората и да не пречим на икономиката. Въвеждането на сегашните мерки за 3 седмици ще ни помогне да достигнем до плато и в заболеваемостта, и в смъртността”, мотивира забраните главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Имам надежда, че грипът тази година хем ще закъснее, хем ще е по-ниска заболеваемостта, добави доцентът.

Борисов: Помощите

като в Германия - при

германски данъци

Противно на очакванията хората не се втурнаха панически да пазаруват в моловете, веднага щом разбраха, че те ще бъдат затворени от събота до 21 декември.
Противно на очакванията хората не се втурнаха панически да пазаруват в моловете, веднага щом разбраха, че те ще бъдат затворени от събота до 21 декември.
Помощите за бизнеса заради епидемията може да са като в Германия, ако и данъците са германски. Така премиерът Бойко Борисов отговори раздразнено в сряда на забележки от бизнесмени, че икономическата помощ, която дава Берлин на своите фирми, е много по-голяма от българската.

“Да де, ама там данъците са 60%, а тук 10%. Над 10 години сме оставяли повече пари в бизнеса. Летните месеци имахме най-либералния режим в Европа”, каза по адрес на исканията министър-председателят. Думите му бяха разпространени от правителството във видеозапис.

400 млн. лв., които трябва да помогнат на над 350 хил. души, отпуска правителството, припомни Бойко Борисов.

Мерките се вземат за 3 седмици, за да се облекчат болниците, добави премиерът. Той настоява да няма противопоставяне между здравеопазване и икономика.

“Защото няма процъфтяваща икономика с болни или заразени с COVID-19 хора. Но няма и здравна система, която да може да функционира без силна икономика. Затова е необходим баланс, който ще ни преведе и през втората вълна на пандемията”, категоричен бе премиерът Борисов. 

По 384 лв. за работник от затворен бизнес

Новата помощ ще се

плаща директно на хората

По 24 лв. на ден ще получават работниците, които са в неплатен отпуск заради затворени фирми от коронакризата. Така те ще получат 384 лв. до 21 декември - докогато ще важат новите противоепидемични мерки.

Новата помощ бе приета от правителството в сряда и ще се прилага от понеделник.

Тя ще се дава за до 60 дни неплатен отпуск. Така човек може да получи от държавата до 1440 лв. за целия период при 8-часов работен ден. Ако служителите са работили по-малко, сумата ще се намалява. Парите ще се изплащат директно на работниците до 5 дни след одобрение на подаденото заявление.

По новата мярка е предвидено да бъдат подпомогнати 50 хил. души за общо 50 млн. лв., съобщи социалната министърка Деница Сачева.

Мерките, приети днес, засягат общо 356 хил. души. Най-вероятно обезпечаването на всички мерки ще струва между 350 и 400 млн. лв.

Постановлението днес е за първите 50 хиляди, но имаме готовност, ако се наложи, да увеличим бюджета на това постановление, каза Сачева.

Родителите могат да подават документи и за помощта от 610 лв. при затворено училище или градина за месец. Тя се отпуска за деца до 14 г. Семействата, които имат повече от две деца, могат да получат до 915 лв. на месец. За да стига мярката до повече хора, правителството разшири обхвата ѝ, като вдигна подоходния критерий и той вече е 150% от минималната заплата, или 915 лв. на член от семейството. Досега беше 610 лв. Освен това ще се гледа доходът от месеца, в който ученикът е поставен под карантина.

В следващите 3 седмици няма да оставим никого сам. Продължават мерките 60/40 и 80/20 и патронажната грижа, каза Сачева.

Над 300 хил. души са запазили работните си места до момента чрез мерките от държавата. С първия вариант на мярката 60/40 от 13 март до 30 юни са подпомогнати 9000 работодатели и са запазени 180 хил. работни места. С втория дизайн до 10 ноември са запазени 142 100 работни места

В момента тече кандидатстването за третия вариант на 60/40, който действа до края на годината. За половин месец са подадени 1978 заявления за запазване на 48 691 работни места.

22 467 работещи в хотелиерството пък са получили помощта от 290 лв. Платени са над 14,8 млн. лв. на 1465 работодатели. По схемата “Заетост за теб” са подадени 5733 заявления от 3813 работодатели за разкриване на 15 916 работни места.

Всички мерки за запазване на заетостта ще бъдат обединени в общо постановление, което ще влезе в сила от 1 януари. Така ще се облекчи работата на Агенцията по заетостта, което пък ще ускори обработката на заявленията, каза Сачева.

Бизнесът: Няма време

за помощ със сложни

за управление схеми

Работодателските организации и търговците в моловете настояват НАП да управлява мерките в подкрепа на затворените бизнеси

Много бизнеси в България все още не са получили обявените при въвеждането на извънредното положение през пролетта помощи. Затова сега исканията са за

спешно

подпомагане

на затворените

бизнеси,

заяви вчера председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Освен това българският бизнес няма възможност да чака администриране на сложни схеми, например на тези по оперативните програми, които не може да се управляват гъвкаво, каза главният секретар на АИКБ Милена Ангелова.

Още във вторник четирите най-големи работодателски организации в България – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, изпратиха до управляващите писмо с предложение да се въведе

работещ

модел за

подпомагане,

който да не е толкова тромав. Работодателите настояват за държавна подкрепа, препоръчана от Европейската комисия и прилагана в редица европейски страни. Според тях тя може да бъде бързо осъществена и администрирана от НАП.

По същество тя представлява финансова подкрепа за фиксираните разходи на дружествата, които са принудително затворени, за определен период от време.

Интензитетът на тази помощ може да бъде 70% за компаниите и 90% за микро- и малките предприятия, както препоръча Европейската комисия.

За да получат помощта, фирмите трябва да имат

30% спад

на оборота

и това НАП лесно може да установи по справките декларации за ДДС. За да се избегнат евентуални злоупотреби с декларациите, работодателите предложиха помощта да се ограничи само за минал период, примерно от началото на годината до октомври.

Другото предложение е на затворените бизнеси да се даде

отсрочка за

плащането

на данъци и

осигуровки

Българската ритейл асоциация, която обединява търговците в затворените временно молове, настоя в сряда след обявяването на локдауна държавата да поеме разходите за наем, ток, вода, отопление, както и 100% от дължимите трудови възнаграждения на заетите в техните фирми по трудов договор, здравните и социалните им осигуровки.

А поради невъзможност и забрана да бъде извършвана стопанска дейност за съответния период работодателят да се освобождава от задължението да заплаща съответните данъци и такси. Те също настояват това да важи за фирмите, които докажат, че имат над 30% спад на оборотите вследствие на пандемията.

Търговците също посочиха, че такава помощ може лесно да бъде администрирана от НАП, която разполага с всички данни за фирмените обороти, и най-важното – да се прилага спешно, максимум от 14 до 28 дни след спирането на дейността.

От асоциацията посочиха, че много от техните членове

не са

издържали

първия удар

при затварянето на моловете през март и са фалирали, а сегашното затваряне ще ги доубие.

156 млн. лв. ще насочи държавата към нови мерки в помощ на бизнеса - покриване на разходи или част от оборота, която е загубена, обяви в сряда министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Освен това ББР вече има одобрение от ЕК да финансира с до 1 млн. кредит малки и до 2 млн. лв. средни фирми при облекчени условия.