Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Костадин Ангелов Кадър: БНТ
Проф. Костадин Ангелов Кадър: БНТ

Удължават противоепидемичната обстановка да края на март, университети, училища и ясли се заварят, както и ресторанти и нехранителни магазини, няма да има колективни спортни мероприятия и екскурзии. Тези мерки предлага здравният министър Костадин Ангелов от петък. В сряда те ще бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет. Това стана ясно от извънредния брифинг на министъра и НОЩ.

Броят на заразените лица в ЕС към 23 ноември на 14-дневна база са 2 842 649 лица, а починалите 49 264. България е на 11-о място по заболяемост в ЕС за 14 дни. Нараства и броят на нуждаещите се от интензивно лечение, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск. Няма да издържат лекарите ни и сестрите ни. За мен най-важното е опазването на живота на хората. не можем да си позволим да губим живота на млади хора, на възрастни. Всеки живот има значение. Много колеги лекари вече също са болни. Разумът ни казва, че е нужно да предприемем нови мерки от петък 27 ноември, те ще бъдат обсъдени на Министерски съвет, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Новите мерки, които е предложил той, са:

- Удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка с 4 месец, до края на месец март.

- Преустановяване на присъствените занятия в университети, училища, детски градини и ясли и преминаване към онлайн обучение, както и всякакви извънкласни дейности.

- Преустановяване на колективни спортни мероприятия, конгреси, семинари, конкурси и частни организирани тържества.

- Продължаване на забраната за посещения на дискотеки и барове.

- Преустановяване на работата на заведенията за хранене, кафета и т.н. Съответните могат да работят само за доставки по домовете.

- Затваряне на всички нехранителни магазини - молове и т.н.

- Забрана на всякакви вътрешни и външни екскурзии.

КПП-та категорично няма да има. Тази мярка е доказала своята неефективност във времето. Не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Ще направим всичко възможно за Коледа да обмислим тези мерки. Ако заедно минем през тези ограничения, ще имаме резултат след 20 и няколко дни. Очаква се тези мерки да дадат резултат най-рано след 8 дни - такива са данните в науката. Важно е дадем глътка въздух на здравната ни система", каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Няма място за паника и притеснение. От самото начало казвам, че тази битка ще бъде спечелена с разум, интелект и дисциплина. Това, което се случва в България, се случва навсякъде. Най-важното в една битка е да имаш отсреща човек, който ти вярва. Целта ни е всеки български гражданин да осъзнае какво се случва около него. Всеки от вас има близки, които са носители на вируса, познава хора, които са загубили битката с тази инфекция. Това са много тежки истини и ние трябва заедно да се преборим с тях, добави той.

Промениха се числата от миналата седмица досега. В нито един момент не се е мислело в посока за отмяна на изборите на пролет. Тече подготовката на този процес, стана ясно още от думите му.

Проблемът с коридорите за възрастни така и не намери консенсус. Той ще бъде променен и ще остане само сутрин. PCR тестът никога не е бил изискване за прием в лечебно заведение, а в COVID отделение, уточни проф. Ангелов.

По-рано министър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща с членове на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, съобщиха от пресслужбата на МС.

По време на съвещанието здравният министър Костадин Ангелов докладва данни за развитието на пандемията от COVID-19 на територията на България. Бяха обсъдени конкретните параметри по отношение на заболеваемостта и смъртността в страната. Беше направен преглед и на натовареността на болничните заведения у нас.

В срещата взеха участие председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директорите на „Пирогов“ и на Александровска болница - проф. Асен Балтов и проф. Борис Богов.