Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не криел чатовете с тях, въпреки че можели да се криптират

Имало и функция съобщенията да се самоунищожават

Телеграмните съобщения са силно криптирани и могат да се самоунищожат. Едва ли обаче Кристиан Николов, който помете с джип журналиста Милен Цветков на червен светофар, е знаел за това. Съвсем наскоро стана ясно, че 22-годишният младеж е използвал точно такова приложение за чатове с много хора. Според разследващи именно там той общувал и с наркодилъри, от които си купувал дрогата за партитата с приятели. В социалните мрежи пък обсъждал с най-близките си авери ефекта им върху мозъка.

В съда адвокатът на Кристиан обясни, че той не е вземал наркотици, но приемал хранителни добавки, в които не било изключено да се съдържат такива вещества. Прокуратурата обаче е категорична - в кръвта му е имало наличие на три вида дрога.

Благодарение на това, както и на десетките свидетели и записи от камери обвинението заключи, че са събрани достатъчно доказателства, според които Николов умишлено е причинил смъртта на Милен.

Преди дни той за първи път присъствено се появи в съда, за да изкаже съболезнования на близките на телевизионния водещ. До този момент беше невъзможно да се изправи на подсъдимата скамейка заради пандемичните ограничения.

"Досега не съм имал възможност да застана пред съда - каза той пред магистратите. - Искам да използвам тази възможност да изкажа своите най-искрени съболезнования. Вече седем месеца се намирам в ареста и тази медийна атака беше смазваща. Знам какво ме чака."

Кристиан допълни още, че ако бъде пуснат под домашен арест, в никакъв случай няма да се укрива или да бяга.

“Няма да шиканирам делото - увери той. - Смятам да поема своята отговорност.”

Според защитата му пък всички действия срещу него били, "за да се угоди на общественото мнение", и че "очевидно обвинението му е било преквалифицирано в умишлено убийство само за да може да бъде държан в ареста".

"Едно семейство вече е почернено, защо трябва да почерняме и второ? Кристиан е осъзнал какво е направил, има отлични характеристични данни", обясни адвокатът му Любомир Таков.

Магистратите от Софийски градски съд все пак решиха да оставят убиеца на Милен в ареста. От прокуратурата за пореден път припомниха, че той е седнал зад волана дрогиран, карал е с превишена скорост и няма никакъв спирачен път при наближаването на голямото кръстовище. Бяха категорични и че ако напусне следствения арест, може да се укрие.

"Николов е безотговорен, лекомислен и самонадеян - обоснова решението си съдия Петър Стоицев. - Трябва да остане в изолация, докато цялата система му въздейства да се превъзпита."

Наскоро се разбра и че убийството на Цветков не е единственото престъпление, което Николов е извършил до момента. През 2016 г., когато е бил непълнолетен, той получава 5 месеца условно за грабеж на вещи и пари на стойност над 300 лв. от бензиностанция. Само месец след това не спира на полицейска стоп палка. Разминава се с глоба от 2000 лева.

В момента не е ясно какво точно се случва с двамата спътници на Кристиан, които са били с него в момента на сблъсъка. Оказа, че единият от тях е синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов - Георги. На разпита той разказа, че когато се ударили, гледал в телефона си и забелязал светофара чак в последния момент.

В колата с тях била и приятелката им Симона Цветкова. Момичето шокира всички със снимките, които беше публикувало в социалните мрежи. Малко след случилото се тя изтри своя фейсбук профил, тъй като стотици потребители я заляха с негативни коментари. Те я обвиниха в това, че е опитала да прикрие престъплението, което момчето е извършило най-лекомислено.

Профилът си в социалните мрежи изтри и майката на Кристиан - Десислава Пешева. Жената се оказа изпълнителен директор на "Винпром Карнобат" и едно от доверените лица на алкохолния бос Миню Стайков. Тя беше категорична, че не е давала ключовете от колата на сина си и не е знаела, че той взема наркотици.