Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Централната част на Виена бе отцепена.
Централната част на Виена бе отцепена.

С приятел тръгнал за Сирия, но бил заловен в Турция и го екстрадирали обратно в Австрия

Адвокатът му: Беше безобиден. Свърза се с погрешните кръгове

Той пред съда: Исках да избягам от вкъщи. Очаквах по-добър живот

Атентаторът от Виена, който уби четирима души и бе застрелян при акцията на полицията, е бил осъден м.г. на 22 месеца затвор за ислямистки възгледи и се опитал да стигне до Сирия, за да се бие за ИДИЛ. Зад решетките бил включен в програма за дерадикализация, но успял да заблуди органите на реда, че се е променил. Така бил освободен предсрочно през декември 2019 г.

Това заяви вътрешният министър на Австрия Карл Нехамер.

Адвокат Николаус Раст, представлявал терориста Куйтим Фейзулай по това дело, коментира пред обществената телевизия ORF, че по време на процеса клиентът му изглеждал абсолютно безобиден.

"Той беше един

млад човек, който търсеше мястото си под Слънцето,

беше посещавал погрешната джамия и завърши в погрешните кръгове - добави Раст. - Не мога да кажа какво точно се е случило". По думите му семейството на 20-годишния екстремист не било особено религиозно, нито радикално настроено. Било съвсем нормално. "Все още си спомням, че те не можеха да повярват как се е променил синът им", каза още адвокатът.

Куйтим Фейзулай е позирал в профила си в инстаграм с оръжие.

Терористът Куйтим Фейзулай пуснал снимка в инстаграм с няколко вида оръжие.
Терористът Куйтим Фейзулай пуснал снимка в инстаграм с няколко вида оръжие.
Той е притежавал "Калашников", автоматична пушка, пистолет и мачете преди нападението, явно използвани впоследствие, и е носил колан, имитиращ експлозиви.

Пред съда заявил, че никога не се е чувствал дискриминиран в Австрия, а

имал други мотиви да се включи

към ИДИЛ,

пише в. "Дер Стандарт". "Исках да избягам от вкъщи. Очаквах по-добър живот. Мой собствен дом, моя заплата", казал атентаторът.

Заедно със свой приятел се пристрастили към "Ислямска държава" в пубертета. Привлекли ги в джамия през 2016 г. Двамата се опитали да заминат за Кабул, но не успели, защото нямали виза. През 2018 г. Фейзулай напуснал Австрия и отишъл в Турция, като се надявал да влезе в Сирия и да се включи към групите на ИД. Два дена след пристигането си в Турция е заловен и екстрадиран в Австрия.

Атентаторът е от албански произход, но родителите му са от Северна Македония - от тетовското село Челопек. Това според анализаторите навежда на мисълта за

връзка между

терора във Виена

и конфликта

в Нагорни Карабах

между Армения и Азербайджан. "В южнокавказкия район има много бойци, които са от общността на етническите албанци от нашата съседка", коментира арабистът Владимир Чуков пред "168 часа". По информация на Ереван на страната на Баку се бият бойци от трети страни.

Известно е, че австрийският премиер Себастиан Курц започна

политика срещу ислямистките фондации,

финансирани от чужбина, експулсира няколко имами, заподозрени в радикализъм, и затвори 7 джамии. След това решение на правителството през юни 2018 г. министър-председателят получи смъртни закани.

Сега той призова съгражданите си да не излизат от вкъщи, ако не се налага, и по възможност да избягват идеалния център на Виена. Именно там се разиграва терористичната атака.

На 2 ноември Фейзулай се е запътил към района с нощни заведения във Виена, наричан от местните Бермудския триъгълник, часове преди затварянето им заради антивирусните мерки.

В непотвърдено за автентичността му видео се вижда как той тича по улиците и вика "Аллах акбар" подобно на джихадистите от "Ислямска държава".

Загиват възрастни мъж и жена, млад минувач и сервитьорка. Младежът е 20-годишният Неджип Вренези, чийто произход също е албански от Северна Македония, съобщиха медиите в съседната ни страна. Родителите му са от близкото до град Струга с. Велешта.

Той бил на ресторант в центъра и излязъл на улицата да пуши. Тогава сънародникът му открил огън. Това става ясно от съобщение на мюфтийството в Струга.

"В 20,00 ч. получихме обаждане по спешност, че човек стреля с пушка.

Специалните

части “Вега” потеглиха моментално

в посока Зайтенстетенгасе. Там наш колега бе тежко ранен и е вече опериран. След това имаше стрелба от още места в центъра. Има една цивилна жертва и множество ранени". Така накратко представи ситуацията Герхард Пюрстъл, президент на организацията на полицаите, на специална пресконференция в 1,00 ч., пише блогът на българите във Виена "Булгариен".

В операцията са

били ангажирани 150

души от “Кобра”,

100 от "Вега" и още стотици полицаи са на крак за разрешаване на случая, уточни Франц Руф, генерален директор на обществената сигурност.

Нападателят Фейзулай е застрелян 9 минути след като открива огън. В селото на родителите му са в шок от случилото се.

"Не съм го виждал, роден е в Австрия, но познавам баща му Юсуф. Преди много години той замина в Хърватия на работа и дълго време престоя там, а после отиде в Австрия с цялата фамилия. Много добро семейство са. Сега в селото няма никого от тях.

Куйтим никога не е идвал в Челопек.

През декември са го пуснали от затвора в Австрия, сега чухме, че там е имало някаква група, но дали тя му е повлияла, не знам", казва кафеджията от механата в селото пред македонските медии. Австрийската полиция е поискала съдействие от македонската за издирването на още трима души с двойно гражданство - К. Ф., А. Г. и У. А.

По време на акцията са заловени други 14 души, но австрийската полиция засега твърди, че няма данни да е имал съучастници. Въпреки това в село близо до Цюрих, Швейцария, бяха заловени двама души във връзка с разследването на атентата - на 18 и 24 години. Главната задача е да се разбере дали са имали отношение към нападението, но засега не се съобщава били ли са съучастници на албанеца.

Междувременно ИДИЛ пое отговорност за атентата чрез своя канал. Те пуснаха и видео, в което мъжът декларира преданост към лидера Абу Ибрахим ал Хашеми ал Кураши, облечен в черна тениска, черна шапка и пушка, пистолет и голям нож в ръце. Автентичността му обаче не е потвърдена. Разследването продължава.