Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спиртното съдържание в продуктите трябва да бъде поне 70%, съветват „Активни потребители“

Над 20 хиляди проверки на обекти за продажба на хранителни продукти са направили от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Най-често са съставяни актове за недостатъчно честа дезинфекция, липса на дезинфектант, персонал без работно облекло и служители, които не са обучени да работят в ситуацията с COVID-19.

"Обикновено сигнали се подават от граждани, които намират мерките срещу коронавируса за недостатъчно сигурни. Те алармират и за недостатъчно почистване и дезинфекция на повърхностите, както и за използването на недостатъчно предпазни средства от персонала", казва д-р Кремена Стоева от БАБХ.

Досега агенцията е съставила 1881 предписания и 52 акта за нарушения. Стоева допълва, че няма определен тип обекти, в които да се наблюдава концентрация на тези нарушения, както и че проверките ще продължават по всички обекти без предпочитания към някои от тях.

„Аз лично съм виждал няколко пъти празни устройства за дезинфектант на входа на магазини - обяснява Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“. - На входа на търговските обекти е абсолютно задължително да има поставени работещи дезинфектанти. Устройствата за дезинфекция, които са най-удачни при използване на обществени места, са тези, които са на фотореле и не се налага да бъдат докосвани. Само си поставяме ръката и тя ще бъде напръскана от устройството. В някои магазини устройствата изискват ние да ги пипаме, което не е най-добрият вариант, защото е допълнителна критична точка.“

Трябва да се има предвид, че единствените продукти, които предпазват потребителите от заразяване с COVID-19, са течните препарати на спиртна основа и концентрацията на етанол е 70%, изтъкват експертите. Именно спиртът е сред най-ефикасните и безопасни химикали, гарантиращи редукция на патогените, включително на коранавируса, тъй като влияе върху белтъците им. Спиртът води до денатурация на протеините и убива патогените.

Не всички клиенти обаче спазват правилото за дезинфекция. Ето защо според „Активни потребители“ най-важен е контролът. „В момента най-много се притеснявам от липсата на координация между институциите. Не съм много сигурен дали този тип проверки трябва да се извършват от районните здравни инспекции или от агенцията по храните. От това най-много ме е страх - да няма прехвърляне на отговорност“, казва Богомил Николов.

Междувременно и от Столичната здравна инспекция съобщиха, че за седмица са направени 210 проверки. Сред тях са и обекти за търговия и производство на храни.