Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимката на Даниел бе свалена от сайта на работодателя му.
Снимката на Даниел бе свалена от сайта на работодателя му.

Върнал се на работа, от фирмата веднага

махнаха снимката му от сайта, след като

разбраха, че е осъден за киберпрестъпления

Прокуратурата върна всички запорирани 91 936 лв. в биткойни на хакера Даниел Ганчев - Instakilla, изнудвал компании за пари, за да им върне базите данни. Ганчев е осъден за 2 компютърни престъпления. 24-годишният пловдивчанин се споразумя с държавното обвинение за 14 месеца условно с 3 години изпитателен срок и глоба от 500 лв. Обаждане на “24 часа” до чуждестранния му работодател пък май докара уволнение на престъпника, който е осъждан и за палеж.

Ганчев започнал

сайта си

instakilla.com

през 2017 г.

В началото

приемал поръчки

за DDoS атаки

При тях се правят стотици хиляди заявки в секунда към някой сайт и той блокира. Плащанията били в биткойни.

Вместо да спре само с тази атака обаче, Ганчев се изхитрил. Почнал да точи базите данни на ударените от него фирми. Така след това искал пари и от тях, за да им ги върне.

Когато нямал поръчки, сам си набелязвал сайтове и оставял съобщение, че са хакнати. Давал и координатите си, за да могат собствениците да се свържат с него и да си платят, за да спре атаката. Добавил и нови услуги - корпоративен шпионаж, хакване на мейли, разбиване на профили в социалните мрежи и дори да проследи физическата локация на човек. Хората можели да изберат за какво го търсят в сайта му - за всяка услуга имало секции. След избирането се въвеждал сайтът или мейлът на този, когото човек иска да бъде хакнат. Имало и срокове, а според бързината се определяла и сумата. Ганчев бил точен - искал предплата от 50%, а останалите след изпълнение на хакването. 

Сред жертвите му били финансови компании, фирма за бързи кредити, туристически и спедиторски фирми. Ударил и една от най-големите банки в страната, както и най-оборотния куриер. От двете компании източил всички данни - за заеми, пратки, адреси и други.

От хакерските му атаки пострадал дори форумът на официалния сайт на ЦСКА. Короната обаче била сайтът на американска фирма, производител на

най-известната

и използвана

антивирусна

програма в

света. Тя дори

не разбрала

за хакването

Научила за него от антимафиотите от отдел “Киберпрестъпност” на ГДБОП. Те задържаха Ганчев на 5 август тази година при акция в Пловдив.

В дома му киберполицаите открили компютъра, от който са извършени всичките над 30 атаки. Конфискувани са и мобилни телефони, флашки и биткойни. Те били 4,82, или еквивалентът на 91 936 лв. към момента на ареста.

Оказало се, че той хакнал и сървъра на украинската игра STALKER и източил данните на 1,2 млн. потребители. Сред тях имало пароли за достъп, IP и VPN (виртуални частни мрежи) aдреси. Всички, които си купували екстри в играта, изгорели и с информацията на банковите си карти. Instakilla пуснал за продан данните в руски форум.

След задържането му Ганчев бързо започнал да търси начини да постигне споразумение. Знаел, че предвиденото в закона наказание до 5 години означава, че ще получи условна присъда, защото досието му е чисто. В действителност младият пловдивчанин е осъждан. Той запалил колата на младеж, който преди това го пребил.

Присъдата пак

била условна, а

Ганчев вече бил

реабилитиран,

което го правело

неосъждан

пред закона,

макар и с лоши характеристични данни.

Той настоявал, че в запорираните пари, макар и да има от престъпна дейност, огромното количество са негови лични инвестиции. Така след различни договорки признал за две хаквания - на куриера и на банка. И в двата случая компаниите не са платили откуп. Това позволило на Даниел да се спазари с прокуратурата да му върне парите, защото формално в присъдата му липсва получаване на откуп. 

Така миналата седмица мъжът сключил споразумение със Софийската районна прокуратура. Според него получава 14 месеца затвор условно с 3-годишен изпитателен срок. Веднага след заседанието, на което състав на Софийския районен съд одобрил сделката между престъпника и дръжавното обвинение, Ганчев бил освободен от ареста. Той прекарал там 2 месеца и половина. През цялото време бил в килия в ареста на бул. “Г. М. Димитров” с много хора. Няколко пъти пускал молби да бъде преместен в Софийския затвор, където през деня всички се разхождат свободно из сградата и двора. Всичките му искания обаче били отхвърляни заради липса на обвинителен акт, а подобна привилегия се полага само на хора, чиито дела са в съдебна фаза.

След освобождаването си Ганчев веднага ъпдейтва сайта си instakilla.com. “Светла памет на Instakilla - случайни ден и месец 1996 г. - 5 август 2020 г. Направи интернет по-безопасно място за сърфиране на всички нас и плати цената”, се казва в съобщението, което се появява на страницата. Придружено е със снимка на Жокера от комиксите за Батман. Ганчев обаче е оставил мейла си, дали за контакт за нови поръчки, не е ясно. 

Тази седмица пък Даниел се върнал на работа в международната хостинг компания, в която работи. Там той е назначен на длъжността Customer Success, чиято задача е да намери най-добрите решения на клиентските искания.

Веднага след като човек на “24 часа” се обади в американската фирма, снимката на Ганчев изчезна от сайта на фирмата. Оттам обаче не пожелаха да коментират, единствено посочиха, че не са били запознати с киберподвизите на своя подчинен, нито с пироманството му. Обясниха, че ще ни позвъни важен човек, но до редакционното приключване на броя обаждането така и не дойде.

Засега не е ясно дали Ганчев няма да бъде подведен под отговорност и за други хаквания. Възможно е дори американците да го съдят за удара над компанията, която произвежда антивирусен софтуер. Самият Даниел не бе открит за коментар.