Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лозан Панов
Лозан Панов

След 3-часово говорене кадровиците от ВСС прекратиха дебата  по становището на Съюза на съдиите, в което се искаше проверка на публичните изяви на главния прокурор Иван Гешев

Повече от 3 часа кадровиците от Висшия съдебен съвет разгорещено спориха заради обръщението на Съюза на съдиите, в което се искаше проверка на публичните изяви на главния прокурор Иван Гешев. Накрая дебатът беше прекратен с 19 гласа "за".

В началото на дискусията главният прокурор Иван Гешев обяви, че няма да участва в нея, защото многократно вече е давал отговори на въпросите, които се поставял в становището на съюза на съдиите. То беше внесено за разглеждане от шефа на ВКС Лозан Панов.

Както обикновено кадровиците потънаха в думи, в които накрая самите те се загубиха. 

Още в началото Йордан Стоев и Огнян Дамянов обърнаха внимание на това, че няма никакво основание обръщението на ССБ да бъде разглеждано в заседанието на Пленума, тъй като от него реално не могат да последват абсолютно никакви правни последици. Не стана ясен и предметът на обсъждането и целите. 

Шефът на ВКС поиска кадровият орган да даде оценка на главния прокурор. Сред най-активните бяха Атанаска Дишева и Олга Керелска, които са смятани за близки до Панов. 

В разгара на дискусията Гергана Мутафова обърна внимание, че от  час и половина говорят, че се чуват общи твърдения, но не са ясни параметрите на това обсъждане. 

Пространно изказване направи и Вероника Имова, която подчтерта, че е обидно да се твърди, че прокуратурата нарушава закона.

„В обръщението на ССБ изрично е записано, че главният прокурор има първостепенна роля в избора на председателите на ВКС и ВАС. Г-н Панов, нека попитам – бившият главен прокурор Сотир Цацаров имаше ли първостепенна роля за Вашия избор?“, попита  след това Севдалин  Мавров.
„Питайте го него“, отговори Панов.

„Колеги, този дебат изигра своята политическа цел и понеже г-н Панов обича да се крие когато ми дадете думата, аз мога да му задам още 2 въпроса, макар че той току що излезе от залата. Г-н Панов чакали ли сте пред кабинета на министър-председателя Бойко Борисов продължително преди избора ви за председател на ВКС? Вторият въпрос е – г-н Панов, пред чий кабинет ще чакате преди поредното ви назначаване за началник? Не чакам отговор“, продължи Мавров.

Накрая Цветинка Пашкунова предложи дискусията да се прекрати и кадровиците приеха предложението.