Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Окръжният съд в Кюстендил отказа да освободи условно предсрочно затворник с 14-годишна присъда за грабеж с убийство в Дания.

И. О. е бил задържан в Дания през януари 2012 г. за извършеното на 30 декември 2011 г. престъпление. Осъден е през май 2013 г. на 14 г. затвор от Източния Върховен съд на Кралство Дания за грабеж от особено тежък характер и убийство. През 2104 г. е преместен в Софийския затвор, а след това в Бобов дол.

На два пъти - през 2015 и 2017 г. И. О. е подавал молби за помилване до администрацията на президента, но му било отказано.

Сега настоява да бъде пуснат предсрочно от затвора, като му остават още 3 г. и 5 месеца. Осъденият заявил, че е осъзнал грешката си и помолил съда да го освободи, за да бъде при семейството си и детето си.

Работел като гледач на служебни кучета в затвора в Бобов дол. Отскоро дори му било разрешено да нощува извън общежитието, с електронно наблюдение.

Съдът обаче е категоричен, че няма достатъчно доказателства за трайно поправяне на осъдения. Многобройните награждавания и трудова дейност в питомника на затвора са индикация за положителна промяна, констатират магистратите. Има обаче голям неизтърпян остатък от наказанието, а тежестта на извършеното престъпление - грабеж от особено тежък характер и убийство, е голяма.