Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Отец Ярослав, какво е значението на реликвите, които ни дари папа Франциск?
- На първо място те са хора, които са живели тук, на нашата земя, в България, защото те произхождат от Сердика. Така както ние се сещаме винаги за нашия дом, за нашето семейство, и по тази причина те по принцип са покровители на нас, които живеем сега в София. Истината е, че те са изключителен, безценен дар на папата към всички нас, които живеем тук - не можем да кажем, че е само за църквата.
И това е божията благодат, че този жест съвпадна точно с честванията за празника на София. Те са били планирани за по-рано, но заради пандемията бяха отложени. Нищо случайно няма в нашия живот.
- Как си обяснявате, че не е широко известно у нас, че св. Климент, папа Римски е бил епископ на Сердика?
- За нас този факт, както и за произхода на св. Потит е известен и той показва важността на тези земи за християнството. От друга страна, националността за църквата е на втори план. Виждате, че сегашния папа е от Аржентина, предишният беше германец, а преди него - поляк...
- А какво означава този подарък за общението между отделните църкви?
- Това е едно сближаване и много сериозен жест от страна на православната църква към католическата. Особен акцент е много доброто отношение на патриарх Неофит. Както знаете, той е израснал на ул. "Пиротска" в центъра на София, в близост до католическата черква. Има спомени от майка си, а и свои, докато е играл в двора на черквата като дете. Патриарх Неофит беше и в много добри отношения с монсеньор Петко, който почина на 14 септември и който отговаряше от наша страна за отношенията между църквите, и може да кажем, че той ни покровителстваше от небето.
Усетихме много голямо уважение от страна на свещениците от БПЦ на тържеството в "Света София". Един изключителен момент за мен беше, когато по време на литургията по тържествен начин с благословията на патриарха и в присъствието на официалните представители на Католическата църква и свещениците ни беше раздадена нафора - благословен хляб и благословено вино. Мен лично много приятно ме изненада този жест. И много е хубаво, че се случи един такъв празник на единството, тъй като в храма присъстваха не само свещеници, а също и много вярващи католици, молейки се заедно. И това е едно голямо чудо.