Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка Mauricio Castro/Handout via REUTERS
Снимка Mauricio Castro/Handout via REUTERS

Палеонтолози намериха останките на морски хищник от юрската ера в Атакама в Чили, най-сухата пустиня в света, съобщава "Дневник".

Плиозаврите са вид динозаври отпреди около 160 млн. години с по-мощна захапка, подобна на Tyrannosaurus rex, според изследователи от Университета в Чили. Вкаменелостите са вторите най-стари намерени до момента от този вид в Южното полукълбо.

Обширната пустиня Атакама в Чили, която някога бил на дъното на Тихия океан, сега е лунен пейзаж от пясък и камък с части, недокоснати от дъжд в продължение на години. Плиозаврите са били господстващите хищници в региона, благодарение на големия си череп, къса шия, страховити зъби и снабдено с перки тяло, което е било изключително адаптирано към морската среда.

Учени са открили фрагменти от челюсти, зъби и крайници на влечугите, които са били подобни на днешните китове убийци, на две места в басейна на река Лоа близо до миньорския град Калама.

Находката помага на учените да запълнят пропуските в еволюцията, каза Родриго Отеро, палеонтолог от Университета в Чили, ръководил изследването.

Пълният скелет, който се проучва от 2017 г., вероятно ще бъде с размери от шест до седем метра. Черепът е дълъг около метър, със зъби, всеки около 8 до 10 сантиметра, каза Отеро.