Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев-Бате Харо, е вземал подкупи в кабинета си, където приемал кандидатите за българско гражданство. Те му носили парите в пликове, а той ги черпил с алкохол. Това са разказали свидетели по разследването срещу него, главния секретар Красимир Томов и още 2-ма от посредниците им, които бяха арестувани на 29 октомври 2018 г. Специализираната прокуратура приключи разследването и внесе обвинителен акт в съда срещу висшите държавни чиновници. Харалампиев вземал парите, за да издава удостоверения за български произход на чужденци, след което си вадили паспорти. Никой от кандидатите нямал български корени. Освен за подкупите, които получавал лично, Бате Харо е обвинен и за търговия с влияние, защото заплашвал с уволнение заместника си, ако откажел да подписва заповедите за издаване на фалшивите удостоверения.

Главният секретар на агенцията Красимир Томов лично давал съвети на кандидатите за гражданство как да манипулират книжата към заявленията за издаване на удостоверение за български произход. Той също е вземал подкупи, но само от един посредник - дама, която работила в Министерството на труда и социалната политика. С нея, която също е свидетел, се виждали извън сградата на ДАБЧ. Томов демонстрирал висок стандарт на живот, ходил редовно на почивки в чужбина, фукал се със скъпи часовници, научи “24 часа”. Освен като участник на бандата, ръководена от Харалампиев, Красимир Томов ще бъде съден и за пране на парите от подкупи. Прокурори намериха 564 хил. лв. кеш, в различни валути, в банков сейф на негово име. Пред КПКОНПИ Томов е декларирал само 22 хил. лв. Томов нагло обяснил по време на разпитите, че част от крупната сума е на приятелката му, с която живее на семейни начала, а останалата е на бивш много известен футболист от столичен отбор.

От разследването на Специализираната прокуратура за корупцията в ДАБЧ са отделени материали и за друго, по което още няма обвинения. От доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция станало ясно, че Харалампиев и Томов са извършили и длъжностни престъпления, защото са злоупотреби със служебните коли, с горивото за тях, с пари за бонуси и заплати на служителите.

Харалампиев показва мускули на рождения си ден преди 2 седмици.
Харалампиев показва мускули на рождения си ден преди 2 седмици.