Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Леките и средните алергии и астма предпазват от COVID-19

Ключът е в специфичния имунен отговор, глистите също помагат

Заразата зависи и от два гена, за чиито рецептори се закача вирусът

Звучи парадоксално, но хората с лека и средна форма на астма и алергии може да изкарат по-безпроблемно COVID-19.

Първоначално след избухването на пандемията се смяташе, че тези болни са застрашени от тежко протичане на заболяването заради запушването на белодробните капиляри и намаления газообмен и приток на кислород.

В противовес на това разбиране сега набира скорост контрахипотезата. А именно – че за тях рискът от цитокинна буря е по-малък. Причината е в специфичния имунен отговор на хората, свикнали да живеят с алергия и астма.

В подкрепа на тази теза има изследвания, че инхалационните кортикостероиди и алергенната имунотерапия могат да намалят риска за астматиците, страдащи от инфекция с вируса чрез облекчаване на възпалението или засилване на антивирусната защита.

Но това не важи за страдащите от тежка астма.

Тезата съобщи д-р Тихомир Мустаков от Александровска болница на семинара в Албена.

Той добави още данни, които показват ползите от заразата. Тази година алерголозите са наблюдавали сериозно намаляване на случаите на сенна хрема.

Причината е, че няма как да се вдиша голямо количество от полените, когато носиш маска. Лекарите са регистрирали намалени оплаквания от характерните симптоми – кихане, сърбеж в носа и очите, сълзене. Съвсем наскоро излезе и изследване, което показа, че фармацевтичните фирми са получили много по-малко приходи от антиалергични препарати в сравнение с друга година.

Какво друго може да ни предпази от COVID-19 освен алергията и астмата?

Подобно е и предположението, че глистите също могат да служат като бариера за вируса.

Има вече такива идеи за лечение с чревни паразитози, добави д-р Мустаков.

Трето, правят се вече тестове на клетки от храчка, които показват дали човекът притежава два специфични гена. Доказано е, че наличието им е свързано с повишен риск от заразяване с коронавирус. Тези наследствени участъци в клетката разполагат с рецептори, за които патогенът се закача. Ако ги нямаме, вероятността да се заразим със SARS-CoV-2 е нищожна.

Всичко това показва, че може да се окажем защитени от причинителя на COVID-19, без ни най-малко да го очакваме.