Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Здравните власти в Нова Зеландия все още не са открили източника на инфекция за мъж, който е дал положителен резултат за COVID-19, след като е прекарал две седмици в изолация. СНИМКА: Pixabay
Здравните власти в Нова Зеландия все още не са открили източника на инфекция за мъж, който е дал положителен резултат за COVID-19, след като е прекарал две седмици в изолация. СНИМКА: Pixabay

С COVID-19 e зъболекарка от Пазарджик, нови ученици под карантина

Лек спад на заразените с COVID-19 и починалите в последните две седмици показва анализ на данните от статистиката, направен от експерта Тихомир Безлов.

Броят на починалите през периода 12-19 септември с коронавирус е 38 спрямо 10 повече за предходните 7 дни. Рекордните нива на смъртност са били 66 души за седмица в периода 29 август-5 септември.

В броя на заразените почти няма промяна на седмична база. Ръстът за последната седмица, която е първата учебна, е съвсем малък - 928 положителни случая спрямо 841 за предните 7 дни, обясни още Безлов.

“ Очакването ми обаче е, че през следващата седмица ще се усети тестването на учениците”, написа експертът. Той публикува и графика на заразените по възраст и седмици. Червените числа показват два различни периода. Първият е свързан с абитуриентските балове, а вторият - заразените в старческите домове във Варна и Русе, обясни Безлов.

Анализ на новите случаи по области пък показва, че в България няма регион, който може да бъде обявен за проблемен. Според института “Роберт Кох” за такива се смятат областите, където новите диагностицирани надхвърлят 50 на 100 хил. население. В България най-зле по този показател е Сливен с 12,4 нови болни на 100 хил. (Виж графиката вдясно.)

За последното денонощие вчера бяха регистрирани 151 нови случая при направени 2988 PCR теста. Общият брой вече е 19 014. Най-много са новите случаи в столицата - 30.

От 6 август обаче не е отчитан толкова висок дял на положителните тестове спрямо направените - 5,05%

Намалява броят на пациентите в болница - 714 души, от които 33 са в интензивни отделения. Бяха обявени 4 нови починали и 147 излекувани.

Тестовете в столичното 107-о училище са показали, че няма огнище и часовете ще се възобновят присъствено. Двама ученици от езикова гимназия “Ромен Ролан” в Стара Загора обаче са заразени с COVID-19 и два класа бяха поставени под карантина.

Първокурсничка в Медицинския колеж на Тракийския университет е заразена с COVID-19 и групата, в която учи, също се поставя под карантина. (24часа)