Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джаз певец, без да иска, открива как да открадне 5 млн. лв. в криптовалута Милена Митева (вляво) и Димитър Карбанов се запознали през 2015 г.

Милена Митева, Димитър Карбанов и Любомир Болчев

отказали да върнат парите

Изнервен джаз певец, ядосан от забила система за трансфер на криптовалутата футурокойн, без да иска, открива слабост във веригата за добив на монетите и използва пропуска за кражба на над 1 млн. лв. Денят е 24 март 2018 г., а Димитър Карбанов скоро ще разбере, че бързите натискания на бутона, които е направил, са причина да получи много повече от наредените пари.

Историята на най-голямата кражба на криптовалута в България започва 3 години по-рано. Тогава Карбанов, в началото на 20-те си години, се запознава с Милена Митева. Двамата са родом от Пазарджик и винаги са живели в града. Имат разлика от над 20 години, но интересите им се припокриват. Говорят си основно за мултилевъл маркетинг, помагат си в две такива компании.

Двамата се сближават, а междувременно Милена е доста активна и с различни криптовалути. През януари 2018 г.

тя му предлага

да се включи

в добива на

футурокойни

Те се добиват от системата футурунетуърк. При нея, като другите криптовалути, компютърът изчислява задачи и на всеки 10 минути се добива определена сума. Тя се разделя до всички участници в процеса, познат като копаене. Всеки взема според приноса си в решаването на блокчейна.

За да се регистрира Димитър, Милена му пратила покана и му станала гарант. По този начин системата потвърждава, че това е реален човек. Пропуск е, че тя не прави проверка дали вкараните ЕГН и имена са реални. Димитър обаче дал истинските си данни, е установило разследването на Специализираната прокуратура и отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП.

Включил и приятели, купил си монети, преди да почне и да добива. Заради неразбирането им повечето дали на Димитър да управлява профилите им. Така се стигнало до 24 март 2018 г. Тогава Карбанов се чул с приятелката си Марина Тилянова. Тя искала да изтегли пари от виртуалния си портфейл, но не знаела как.

Карбанов се заел със задачата. Избрал сумата и натиснал бутона “Трансфер футурокойн” (прехвърли футурокойн). Страницата започнала да зарежда, но не станало нищо. Карбанов се ядосал и направил множество бързи кликвания по бутона. В един момент се появило съобщение, че трансакцията е завършена. Димитър обаче погледнал профила на Тилянова и забелязал, че сумата е многократно по-голяма.

Веднага се обадил на Милена Митева и ѝ разказал за случая. Тя попитала какво се е случило, но Карбанов признал, че не знае. “Значи си късметлия”, отвърнала Митева.

Последвали още няколко трансакции на Карбанов от профили на приятели. Заради забиванията той пак кликал бързо и се получавали много повече пари. Едва на 5-ия случай разбрал как става и че има пропуск в системата. 

Веднага разказал на Митева, която решила да се възползва. Изхитрила се и направила 2 фалшиви профила с менте имена и измислени ЕГН-та, на които станала гарант с истинкия си акаунт. Дали заради лакомия, или защото вече управлявала акаунта и на позната, Митева използвала схемата и от нейния акаунт.

Така

от 26 март до

6 април 2018 г.

задигнала

криптовалута

на стойност

1 124 198, 81 лв.

Всички пари веднага прехвърлила вместо в нови менте акаунти в личния си профил.

Карбанов бил малко по-хитър от нея. Теглил от акаунта на Любомир Болчев. Началникът на производство в мандра се бил включил във футурокойн добиването и поддържал близки връзки с Карбанов и Митева, но не разбирал особено как става. Сам искал да участва в измамата. Двамата теглили доста, прехвърляли и в профила на джаз певеца.

От полската компания, която седи зад футурокойн нетуъркс обаче, се усетили. И то не за самата измама и как е станала. Забелязали, че Карбанов, Митева и Болчев имат много повече футурокойни в портфейлите си, отколкото могат да добият. Затова им изпратили нотариални покани да върнат сумите.

След като ги прочели, тримата се срещнали в кафене. Обсъдили какво да правят и дали да върнат откраднатото. Решили, че тъй като валутата е открадната не от истинските им акаунти, няма как компанията да стигне до цялата схема.

За да прикрият следите си, обърнали футурокойните в различни други криптовалути - етериуми, биткойни и др. Ползвали различни борси за криптовалути, където ги обменяли.

Въпреки че задигнали около 5 млн. лв., тримата не го ударили на живот. Единствено Карбанов си купил тойота. За да я вземе, помолил Болчев да му прехвърли 5 биткойна. След това ги обменил за 60 хил. лева в бюро в София и взел колата от офис на представителя на “Тойота” за България в края на октомври 2018 г.

Не могъл обаче да ѝ се порадва, защото тримата били арестувани на 22 ноември 2018 г. при акция на МВР и прокуратурата. От домовете им били иззети компютри и флашки, пълни с портфейли за криптовалути, тефтери с данни за множество акаунти, на които са държани задигнатите дигитални пари. Открити са и множество цифрови комбинации - кодове за достъп до конкретни платформи, които предлагат услуги за съхранение и придобиване на криптовалута. Според разследващите данните са били нужни на групата, за да подготвят следващия си удар, който щял да бъде за над 15 млн. лв.

Специализираната прокуратура конфискувала и всички откраднати криптовалути. Дала ги за съхранение на ГДБОП, а отделът по “Киберпрестъпност” ги върнал на полската фирма. Тя е изпратила писмо, че няма повече претенции по случая.

Компанията дори не знаела как е станала измамата. Разбрала от Специализираната прокуратура и отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП. Те установили как се е случило източването и обвинили тримата в участие в престъпен сговор и компютърна измама. Заради покупката на тойотата Карбанов има и обвинение за пране на пари, придобити по престъпен начин.

Въпреки че в началото не се признава за виновна, безспорните доказателства карат Милена да сключи споразумение с държавното обвинение. Тя получи година условно с 3 години изпитателен срок и глоба от 6000 лв. Делото срещу Карбанов и Болчев продължава по общия ред, но няма пречка и те да поискат споразумения. Според запознати дори да не се стигне дотам и процесът да се гледа в съда, те няма да получат ефективни присъди. Причината е, че са с чисти досиета, а задигнатото е възстановено, макар и не от тях.

Днес и Митева, и Карбанов продължават да се занимават с криптовалути. Няма данни обаче да извършват престъпления.

Двамата още са близки. Карбанов продължава да пее, станал е и треньор по зумба. Митева има няколко фирми, а Болчев продължава да е шеф на производството в мандра.

Няколко дни след като “24 часа” единствен съобщи за споразумението на Митева, тя коментира пред Нова тв публикацията. “Мои лични снимки по бански попаднаха в медиите”, каза тя за илюстрацията на публикацията, но отказа да говори за споразумението си. “Много ми е мъчно. Голямата ми болка е, че всъщност моите близки трябваше да изтърпят това. Всъщност това се дължи на мои действия, които, макар и неволни, се случиха така или иначе.

Съжалявам,

много

съжалявам”,

каза тя,

макар категорично да е доказано, а пред съда Митева признава, че е искала и търсила как да източи футурокойните, а след това категорично е отказала да ги върне.

И макар Митева да не влезе в затвора, присъдата ще охлади политическите ѝ амбиции, тъй като осъждани на лишаване от свобода, дори условно, нямат право да се кандидатират. Тя два пъти се е пробвала да стигне до властта. Била е кандидат за депутат от СДС през 2013 г. Била е дори първа в листата за област Пазарджик, но сините не събират нужните 4% и не влизат в парламента. 6 г. по-рано се пробвала и за общински съветник от местната коалиция “Достойна България”, но отново неуспешно.