Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десният Калоян Методиев, началник на президентския кабинет, си тръгна след червена сбирка и пост във фейсбук за “разминаване в оценките, методите и целите на политиката”

Минути по-късно държавният глава бе категоричен, че няма доброволно оттегляне, а той лично го е отстранил

Активността на главния прокурор на “Дондуков” 2 капсулирало военните от цивилните в екипа

Каква ирония! Калоян Методиев, вече бивш началник на кабинета на Румен Радев, стана по-известен с изненадващото си оттегляне от президентската администрация, отколкото с това, което не успя да направи вътре в екипа на държавния глава за малко повече от година.

И докато медии, приятели, опоненти и обикновени политически сплетници се питат подаде ли оставка 44-годишният политолог или Румен Радев го уволни, оттеглянето на третия важен цивилен член на президентския екип след Елена Йончева и Иво Христов поражда важния въпрос какво се случва вътре на “Дондуков” 2? И

защо Радев

видимо вярва

само на хора

с униформа,

чиято лоялност

задължително и

лично е проверил

в армията?

Защото тихо от администрацията са напуснали няколко експерти, които нямат обаче политическата тежест на двамата журналисти и политолога, които за кратко пробваха да помогнат на президентската власт.

Калоян Методиев заема поста на 18 март 2019 г., след като Иво Христов се оттегля за участие в евроизборите.

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ
КАЛОЯН МЕТОДИЕВ

Критичен, енергичен, действа незабавно - така го описва сайтът на Валерия Велева, в чийто не толкова известен Институт за стратегии и анализи Калоян Методиев пише от местните избори през 2015 г. до юли 2019 г., когато е поканен при Радев.

Някои са убедени, че вратата там му отваря предишният началник на президентския кабинет Иво Христов, който предпочете евродепутатството. Други обаче смятат, че изборът на Методиев е лично дело на Десислава Радева. По две причини - във времето, в което беше активна в социалните мрежи, не пропусна да обяви Иво Христов за предател заради оттеглянето от президентския кабинет. И самата Радева с основания е подозирана от критици на нейния съпруг, че на

първата дама

повече допада

дясната част

на политиката,

въпреки че

съпругът ѝ бе

избран най-вече

с леви гласове

Десислава Радева може и да е видяла там Калоян Методиев. Защото неговата кариера се развива вдясно - лидер на младежкото СДС, после напуска, създавайки своя партия, която, уви, няма запомнящ се успех и се връща обратно към преподаването и политологията в Софийския университет.

И изведнъж - година след “предателството” на Иво Христов - Корнелия Нинова отново се изявява като кадрови кошмар за Румен Радев.

Калоян Методиев, все още в ролята на началник на президентския кабинет, се присъединил в събота към празничната сбирка, която соцлидерката организира в хотел “Самоков” на Боровец. Тя събира там екипа си и най-близките свои депутати и съпартийци, за да ги почерпи за победата си на първия пряк избор в БСП, но и да стегне редиците. На Боровец са започнали до коват стратегия за предстоящия конгрес този уикенд, за да успеят да преборят опозицията за повече места в Националния съвет.

Присъствието на

Калоян Методиев

на Боровец е

било изненада

за актуалния

червен елит

Там дори са били споделени прогнози, че той ще е един от водачите на депутатска листа в предстоящите избори.

По всичко личи обаче, че изненадан от състава на сбирката на Боровец, е бил и неговият шеф Румен Радев.

Кой кого и защо изпревари в съобщаването за раздялата помежду им, не е важно. По време, политологът беше първи във фейсбук със съобщението: Напускам президентската институция поради разминаване в оценките, методите и целите на политиката (не в конюнктурен смисъл). Благодаря на част от екипа, с който работихме. Продължаваме напреденките, методите и целите на политиката (не в конюнктурен смисъл). Благодаря на част от екипа, с който работихме. Продължаваме напред!

По силата на действието отговорът на Радев беше мигновен и повече от ясен - аз го уволних. 15 минути по-късно последва огън откъм “Дондуков”: Президентът Румен Радев подписа днес указ, с който освободи по свое решение Калоян Методиев от длъжността началник на своя кабинет.

Важен детайл е, че ако Нинова действително предлага партийна кариера на Методиев, то тя наистина търси десни хора за новата лява опаковка на БСП. Защото политологът е всичко друго, но не и ляв, четейки неговата биография. Като младежки лидер на СДС през 2005 г. не успява да стане депутат от Търговище и напуска сините със скандал. Официалната му версия е, че

настоявал за

тотален ребранд

на синята партия

и отказ да застане на една от двете страни в синия конфликт Надежда Михайлова - Петър Стоянов.

6 години по-късно - през 2011 г., преживял житейски уроци, Калоян Методиев защитава докторска дисертация с поучителна тема за “биологично възрастови фактори в българската политика в периода 1989-2007 г.”. Политологът прави сравнения между възможностите на младите и действията на старите на политическия терен. И по всичко личи, че не вижда роля за себе си на този терен, тъй като през 2017 г. отива да живее в Лондон с двете деца, където съпругата му работи като служител в българското посолство.

Румен Радев го връща обратно в политиката. Таня Джоева от института, в който той пише анализи, предупреждава в деня на назначението му през лятото на 2019 г. какъв човек влиза в президентския екип.

Такъв, който ще има опоненти. Част от левите ще припомнят дясното му минало. Приносът му към понятието “ляв консерватизъм” обаче ще го сближи с Корнелия Нинова.

Привърженик на идеята за силно лидерство. И фен на нестандартния подход на Сингапур, където елитът 10 години дирижира кампанията ”Вежливостта е нашето мото”. Този модел бил според Методиев над идеологиите, но направил Сингапур преуспяваща държава с благоденстващо общество, ниски данъци и силна икономика”.

Бившият вече началник на президентския кабинет сигурно много харесва това свое представяне, което, за съжаление малко хора са прочели, а той така и не успя за повече от година да покаже своята нестандартна същност.

Днес хора, които добре познават Методиев, смятат, че

той първо е бил

изолиран, а

после отстранен

от кръга на бившите военни около държавния глава, станал известен с името “зелените чорапи” (Виж кои са в този кръг на графиката.)

Голямата обида на Калоян Методиев била, че не е председател на Стратегическия съвет - пост, който държавният глава дал на проф. Александър Маринов. Още повече че при създаването му младият политолог като външна фигура е станал негов член. Органът, който подготвя предложенията на Радев за развитие на България, бе наречен и правителство в сянка. И първоначално бе оглавен от първия шеф на президентския кабинет Иво Христов.

Изненадващо обаче вместо от Калоян Методиев през 2019 г. съветът бе поет от проф. Александър Маринов. Бившият лидер на БСП - София, чиято принадлежност към Държавна сигурност е потвърдена официално, стана автор на документи, които показват каква ще е президентската стратегия в идните месеци. И ги произведе все в последните два месеца.

Неофициално Маринов вече споделя пред свои колеги намерението на Радев за дистанция от БСП и Корнелия Нинова и за припознаване на нова политическа сила, която да е нещо между Мая Манолова и т.нар. отровно трио.

Калоян Методиев си тръгва след огласяването на втория стратегически доклад, в който анализатори откриват малко стратегия и отсъствие на конкретни подходи.

От месеци в президентството се виждало, че началникът на кабинета на Радев е изолиран от заседанията на “зелените чорапи” с президента.

Затова и в екипа не са изненадани от оставката на Калоян Методиев. Въпреки това очаквали политогът да остане, макар и лишен от функции, тъй като според тях нямал резервен вариант за реализация. Гостуването му обаче на сбирката на Корнелия Нинова на Боровец опровергава това.

Военните около Радев много сериозно се втърдиха след неочакваните действия на главния прокурор Иван Гешев през юли. Тогава бяха повдигнати обвинения и арестувани двама от военния екип - Илия Милушев и Пламен Узунов. Същата вечер Радев излезе на протест и размаха юмрук срещу Гешев и Борисов.

Ключова фигура в махането на Методиев бил и главният секретар на президента полк. Димитър Стоянов. Всичко важно, което се случва на “Дондуков” 2, се съгласува с него. Той е човекът, който очевидно се е заел да търси пробойни в правителството на Бойко Борисов. И бе заедно с Радев на площада, когато президентът вдигна юмрук. Никой от “Дондуков” 2 не обявява публично, че активността на Гешев е провокирала революционния дух на президентския екип.

В сайтове, които обичат конспирациите, често се появяват версии, че на генералите около Румен Радев допада идеята за извънредно положение, което той може да въведе като върховен главнокомандващ. А в подобна ситуация точно военните знаят как да се държат. По-реалистично обаче е кръгът “зелени чорапи” вече да е готов със състава на служебно правителство.