Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Дима Максимова
СНИМКА: Дима Максимова

С преразпит на 4 свидетели на инцидента, при който през юли 2017 г. бе убит 18-годишния Алекс Ангелов в Бяла, процесът започна за трети път в Апелативния съд във Велико Търново. За драмата подсъдим е 35-годишният Валентин Маринов, който бе доведен в съдебната зала с пранги на ръцете и краката.

Родителите на убитото момче, които са и частни обвинители, не присъстваха в залата, за да чуят от аверите на Валентин, как всъщност синът им е търсил конфликт, преследвал сам тумбата пияни цигани след дискотека и ги псувал, вместо да отиде на спирката и да се прибере към дома си на гара Бяла.

Валентин пък ударил Алекс с ръка, защото той забил кроше в лицето на племенника му Йордан Йорданов. "Зашеметих се от удара, хванах си лицето с ръце, отварям очи, гледам - момчето паднало. Мътно ми е, не си спомням нищо от самата случка", каза Йордан пред съда. Никой от свидетелите не видял по-възрастният да удря Алекс, само че е замахнал, след което Алекс паднал назад и повече не мръднал. Никой не отишъл до него да опита да му помогне, твърдяха вкупом.

Драстични противоречия, четене на предишни показания на свидетелите, дадени на досъдебното производство и пред съда в Русе, белязаха поредния старт на делото.

То бе отложено за 17 ноември, за когато трябва да бъдат осигурени още двама от присъствалите на сблъсъка след дискотека в Бяла - Роналдо Каймаз, който бил в Холандия, и Живко Йорданов, сочен в основата на конфликта.

По делото е допусната и комплексна допълнителна съдебно-медицинска експертиза, която ще бъде изслушана в следващо заседание.

Три години продължава съдебната сага, а близки и приятели на починалия младеж не спират да протестират с искане за справедлива присъда.

През 2018 г. окръжният съд в Русе призна подсъдимия Валентин за виновен в това, че на 08.07.2017 г., в гр. Бяла, умишлено умъртвил Алекс по хулигански подбуди и смъртта настъпила на 15.07.2017 г. в УМБАЛ – Русе АД. Първоинстанционният съд го осъди на 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. На втора инстанция в Търново обаче, деянието му бе преквалифицирано в убийство по непредпазливост в следствие на умишлено нанесена лека телесна повреда и намали присъдата от 20 на 3 години затвор. ВКС обаче я отмени и върна делото за ново разглеждане от друг състав.

С решение от края на януари т.г. въззивният съд се произнесе за 4 години лишаване от свобода, но ВКС отново отмени присъдата. Така делото се върна за трето разглеждане от друг състав във Велико Търново. Наложи се начело на магистратите да застане граждански съдия, тъй като вече няма наказателни, които да не са се произнасяли за убийството на Алекс от Бяла.