Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Международно журналистическо разследване разобличи, че помагали на доказани престъпници да изперат 2 трилиона долара- С години бавели сигнали за съмнителни трансакции като например 1 млрд. долара към сметка на криминал

- Досиетата FinCEN можели да застрашат националната сигурност на САЩ

Едни от най-големите банки в света са позволили на престъпници да прехвърлят мръсни пари по цял свят на обща стойност около 2 трилиона долара. Това става ясно от документи, предоставени от тях на американски служби за борба с финансовите измами, но са изтекли от Министерството на финансите на САЩ към американския сайт BuzzFeed News. Той от своя страна ги е споделил с Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), който обединява репортери от 108 новинарски организации в 88 държави по света, включително България.

Повече от година около 400 журналисти анализират документите и правят проучвания, за да могат да проследят престъпните схеми. В неделя вечер те започнаха да публикуват и първите си разкрития. Заключението им е, че

банките са

сигнализирали

за подозрителни

клиенти със закъснение,

понякога с години и по този начин са позволили на руски олигарси да заобиколят наложени от САЩ и ЕС санкции.

Пет от тях - JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered Bank, Deutsche Bank и Bank of New York Mellon, са разрешили движения на средства за съмнителни фигури и престъпни мрежи, дори след като американските власти са ги глобили за неизпълнение на разпоредби за изпиране на мръсни пари.

Например JP Morgan е съдействала на компания да преведе над милиард долара през банкова сметка в Лондон, без да знае кой е собственик на компанията. По-късно банката открила, че тя е можела да бъде

собственост на

човек, който

години е бил

сред десетте

най-издирвани

престъпници в САЩ

JPMorgan Chase е местила средства на компании, свързани със злоупотреба с обществени средства във Венецуела, Малайзия и Украйна, включително плащания на украински служители към бившия шеф на кампанията на Доналд Тръмп Пол Манафорт.

Най-голямата британска банка HSBC е позволила на измамници да прехвърлят милиони долари по целия свят дори след като е била глобена с 1,9 млрд. долара в САЩ за пране на пари, съобщи Би Би Си. Банката е осъществявала финансовите операции чрез дъщерни компании в Щатите към сметки на HSBC в Хонконг през 2013 и 2014 година.

Участието ѝ в измамата, която се оценява за 82 млн. долара, става ясно от документи за съмнителна дейност, стигнали до американското финансово разузнаване.

Акциите на HSBC спаднаха до най-ниски нива от 1995 г. заради скандала. Оттам твърдят, че винаги са изпълнявали правните си задължения да докладват за будещи съмнения операции, но адвокати на пострадали инвеститори коментират, че банката е трябвало да блокира по-бързо сметките на измамниците.

Журналисти от предаването “Панорама” на Би Би Си са открили в американските документи, че един от най-близките съратници на руския президент Владимир Путин е използвал британската Barclays да избегне наложените му санкции. Част от парите отивали за купуване на изкуство. Освен това милиардерът Аркади Ротенберг е прехвърлил цяло състояние в европейски банки, като е успял да заобиколи санкциите на Запада срещу свързани с Кремъл лица.

Deutsche Bank

е игнорирала

сигнали в

продължение

на години

и така е изиграла основна роля в скандала с изпирането на 230 млрд. долара, който разтресе естонския клон на Danske Bank. Става въпрос за предупреждения за трансакции на регистрирана във Великобритания офшорна компания, за които банката подава доклад за подозрителна дейност години по-късно, след като вече са прехвърлени 2,6 млрд. долара.

Мащабното

журналистическо

разследване е

наречено

Досиетата FinCEN

от името на Мрежата за разследване на финансови престъпления към американското министерство на финансите.То обхваща повече от 2657 документа, които властите в САЩ са получили между 2000 и 2017 г. Голяма част от тях са точно сигнали за подозрителна дейност, които банките са изпратили. По закон те са задължени да го правят дори при съмнение, че някой от клиентите им работи с мръсни пари и да направят така, че да не му съдействат да нарушава правилата.

“Те трябва да

знаят кои са

техните клиенти.

Не е достатъчно

да подават отчети

и да продължават да вземат мръсни пари, докато очакват властите да се справят с проблема”, коментира Би Би Си. Според разследването на медията вкарването на пари в престижни световни банки се е превърнало в необходим процес за много руски олигарси, които са били затруднени да изнасят парите си на Запад след наложените срещу тях санкции. Това е мечтана възможност от години и за много престъпници, които печелят от наркотици и корупция.

От финансовото министерство на САЩ заявиха, че изтеклите документи и направените публикации по тях могат да застрашат националната сигурност на страната, безопасността на институции и конкретни служители и да компрометират текущи разследвания.

РУЖА ИГНАТОВА
РУЖА ИГНАТОВА

Засега само Ружа Игнатова

е българска следа

в досиетата FinCEN

Единствената българска следа, която до момента се появява в досетата FinCEN, е основателката на криптовалутата One Coin Ружа Игнатова. Тя е обвинена в САЩ за финансови измами и от години е в неизвестност.

На сайта на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) се посочва, че Игнатова е събрала над 4 млрд. долара от инвеститори от цял свят, но според американските власти нейната валута е била фалшива, а дейността ѝ - пирамида.

Изтеклите документи разкриват информация за 29 трансакции на българката между 2015 и 2016 г. през 13 банки и на обща стойност 139 млн. долара. За тях има подадени два сигнала за подозрителност до американските власти.

Ружа Игнатова е посочена сред най-значимите лица, свързани с пране на пари, до които международното разследване на ICIJ е достигнало. Страната ни пък е поставена сред рисковите, в които прането на пари е лесно. От ЕС в същата група са Малта, Латвия и Кипър.

Мъжът на спонсорка на

властта в Англия получил

пари от руски олигарх

Съпругът на една от най-големите дарителки на управляващата Консервативна партия във Великобритания е получил тайно пари от руския олигарх Сулейман Керимов, който е в тесни връзки с президента Владимир Путин. До това заключение са стигнали разследващите журналисти на Би Би Си, проучвали финансовите досиета на FinCEN.

Става въпрос за Любов Чернухина, която е дала 1,7 млн. паунда, или 2,2 млн. долара, на консерваторите през последните години. Част от парите са били, за да участва в събития заедно с последните трима министър-председатели на Великобритания. 

Руският олигарх Сулейман Керимов е в тесни връзки с президента Путин.
СНИМКА: Уикипедия
Руският олигарх Сулейман Керимов е в тесни връзки с президента Путин. СНИМКА: Уикипедия

Според изтеклите документи нейният съпруг Владимир Чернухин е получил 8 млн. долара през 2016 г. от компания от Британските Вирджински острови, свързана с Керимов. Сумата е посочена в доклад на служители от Дойче банк в Ню Йорк сред други банкови преводи на компанията за общо 278,5 млн. долара.

Керимов е собственик на най-голямата компания за добив на злато в Русия и бивш член на Горната камара на руския парламент. Чернухин пък е бивш зам.-министър на финансите и се мести да живее в Лондон през 2004 г., след като е уволнен от Путин. Заедно със съпругата си вече имат и британско гражданство.

За връзката на руските олигарси с управляващите в Лондон се говори отдавна. В последния доклад на парламентарната комисия по сигурност даже се посочва, че приемането на дарения от тях може да помогне за увеличаване на руското влияние в страната. Адвокатите на семейство Чернухин отричат те да са толкова щедри към консерваторите по поръчка от Кремъл.