Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА
ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА

Такъв дебат не е нещо историческо, последните бяха за Испания, Гърция и Португалия, отвърна Андрей Новаков

Европейският парламент да приеме резолюция за България по време на дебатите, които ще се проведат в сесията през октомври. За това ще настоява евродепутатката от левицата Елена Йончева.

“Работя за това да има резолюция - нещо изключително важно, което се прави за държави, които са в критично положение. Ще има конкретни последици, правителството не трябва да има илюзии”, обяви Йончева пред bTV вчера.

Това ще е продължение на борбата ѝ на правителството на Бойко Борисов да бъдат наложени евросанкции под формата на спиране на фондовете. Въпросът бе повдигнат от леви евродепутати, поведени от Йончева, в четвъртък на изслушване на еврокомисарката Вера Юрова в Комисията по свободи и правосъдие на ЕП.

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат подаде оставка след резолюция на Европарламента, напомни Йончева. Тя бе приета след изслушването на Мускат в мониторинговата група за демокрация заради убийството на журналистката Дафне Галиция.

Същата група покани и Бойко Борисов на заседанието си на 28 август, но българският премиер избяга, каза Йончева, напомняйки, че вместо него присъстваха други представители на държавните институции. Депутатите от групата не са доволни от изслушването и изпратили допълнителни писмени въпроси, допълни тя.

“Беше представено, че такъв дебат в пленарната зала е нещо историческо. А последните дебати в парламента бяха за Испания, Гърция, Полша”, репликира обаче евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков, който влезе в студиото веднага след Йончева. Той обясни, че в заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (LIBE) преди дни не е имало нищо извънредно.

“Не може да представяш едно рутинно заседание като изслушване за България, след което страната ни никога няма да е същата”, допълни той.

България е част от дебатите в ЕС благодарение на протестите в София и на нашата работа тук, каза обаче Йончева. “Само преди година, когато говорех в LIBE за авторитаризъм в България, колегите бяха изненадани”, допълни тя.

Евродепутатката бе категорична, че след дебатите в ЕП през октомври на България ще се гледа по друг начин. “ЕК има своите механизми да регулира, включително и със спиране на еврофондове, затова Бойко Борисов трябва да си отиде. Важно е да не се допускат нови “борисовци”, обясни Йончева.

Според нея дебатите в LIBE показали, че мониторингът от Брюксел продължава да съществува и никой не се ангажира с неговото отпадане. По нейните думи два механизма на ЕК ще наблюдават България - новият за върховенството на закона в 27 държави и старият, от 2006 г., който е само за нас и Румъния.

Според Новаков обаче механизмът ще е само един - за върховенство на закона, и е за всички държави. Той обясни, че другият механизъм продължава, но само за Румъния.

Според Новаков нов доклад за България не се подготвя, а Европейският съвет съвсем формално не е отменил отпадането на механизма за сътрудничество и проверка.