Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

39-годишният архимандрит Макарий (Чакъров) от Рилския манастир от около седмица е с коронавирус и е приет за лечение в "Пирогов", казаха от областния кризисен щаб в Кюстендил. Монахът е пътувал до Гърция и е бил в един от Атонските манастири. Това е станало в дните около 39-ия му рожден ден - 30 август.

Монахът е с пневмония, но за момента състоянието му е стабилно. Той има и придружаващо заболяване диабет. "Седмица преди да получи първите симптоми той беше в Гърция с личната си кола, не е имал много контакти. Състоянието му се подобрява. Всички в манастира се тествахме и резултатите ни са отрицателни", каза игуменът Адрианополски епископ Евлогий. Той си е правил и преди тест, а сега температурата му била 36,3 градуса, увери игуменът.

Допълни, че в Светата обител още от март редовно се прави дезинфекция на храма, вътре се допускат миряни само с маски и се спазват всички противоепидемични мерки. "Всеки може отвсякъде да се зарази. Архимандритът е много стриктен и съм сигурен, че е спазвал всички предписания. Но човек не знае откъде може да хване вируса. Със сигурност обаче храмовете не са места, където се разпространява заразата", допълни епископ Евлогий.

Той недоумява защо е толкова голям интересът към заболелия монах, след като манастирът имал много по-сериозни проблеми. "Често прекъсва интернетът. Връзката с мобилните ни телефони също е много лоша. При някакъв инцидент, пожар, или пък здравословен проблем, не може да се свържем за помощ. Това са сериозните проблеми на най-големия манастир у нас", допълни игуменът.