Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският опозиционер Алексей Навални се възстановява от отравянето с нервнопаралитичното вещество "Новичок" и вече е способен отново да говори, съобщи днес сп. "Шпигел", цитирано от Ройтерс.

Критикът на Кремъл е лекуван в берлинската болница "Шарите", след като му призля по време на вътрешен полет в Русия миналия месец. Германия иска обяснения от Русия за станалото, но тя отрича да е замесена по някакъв начин.

Списанието съобщи, че полицейската охрана на болницата е била засилена, тъй като се очаква Навални да има повече посетители с подобряването на състоянието му.

Руският президент Владимир Путин е казал на италианския премиер Джузепе Конте, че ще създаде комисия за разследване на случая с Алексей Навални. Това заяви Конте в интервю за в. "Фолио", предаде Ройтерс. "Президентът Путин ме увери (в неотдавнашен разговор), че Русия възнамерява да изясни какво е станало, и ми каза, че ще създаде разследваща комисия и че е готов да сътрудничи с германските власти", заяви италианският премиер. "Сътрудничеството е най-добрият начин да не се позволи това драматично събитие да се отрази негативно на отношенията между ЕС и Русия", каза Конте.

Междувременно в руския печат днес се отбелязва, че случаят с Навални е предизвикал нова системна криза между Русия и Запада. След като "седморката" световни сили пое паса от Германия и се включи в натиска върху Москва, като обвини Русия, че е отровила Навални, нарушавайки Конвенцията за забрана на химическите оръжия, отношенията между Москва и Берлин се развиват по най-лошия възможен сценарий, констатира "Комерсант". Берлин настоява Москва да разследва станалото, а Русия в отговор обвинява Германия, че отказва диалог и засилва антируската кампания. Заплахата да се сринат руско-германските отношения може да лиши Москва от надежда за подновяване на диалога с ЕС и отново да я конфронтира със САЩ, посочва вестникът.