Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Таип Ердоган.
Реджеп Таип Ердоган.

Проф. Владимир Чуков: Дотам няма да се стигне, защото над него са НАТО и САЩ

Заканата на Ердоган, че ще обяви война на Гърция, притесни сериозно световната общественост, но анализаторите са категорични, че това на този етап е невъзможно.

"До война няма да се стигне, защото над него стоят НАТО и САЩ - сподели пред "168 часа" арабистът проф. Владимир Чуков. - Отношенията между Гърция и Турция са обтегнати от 70-те години, но през последните 2 - 3 те ескалираха, защото Турция иска да се развива и да има собствени енергийни находища. Това може да стане чрез експлоатиране на ресурсите, които бяха открити в Източното Средиземноморие, но респективно веднага напряга допълнително отношенията с Гърция, която си държи на старите взаимоотношения."

Проф. Владимир Чуков
Проф. Владимир Чуков

Според него ходовете на Ердоган са провокирани от факта, че откакто той е на власт, страната изобщо не е същата.

Тя е авторитарна, недемократичина, неевропейска,

но много силно развиваща се. Типичен профил на държава от третия свят, която обаче има и инструментите на дипломация, на мощна армия, на много добра доктрина и поглед.

"Турция е създала държавност, макар и сурова - допълва Чуков. - Затова тя не покрива нашите европейски критерии. Няма шанс да стане част на ЕС, но фактът, че е член на НАТО, я разграничава от Османска Турция, въпреки че Ердоган се опитва да върне някои неща от това време: силният национализъм - превръщането на "Св. София" в джамия - е пример. Това ясно подсказва, че има идеология, нова епоха."

Всъщност всичко започва през 2005 г., когато се ражда идеята за "Синята родина", тоест борбата за надмощие над морето. Целта на Ердоган е толкова да се развие, че да излезе от своите територии и да си присвои други. Именно по тази причина той не се колебае да води война на много фронтове - Сирия, Ирак, Кипър, Либия, Гърция.

Междувременно обаче във водената политика си проличава и старият модел на Турция.

"Когато нещо не върви вътре в държавата, Ердоган се опитва да угоди на народа си - посочва арабистът. - Икономиката е в критично състояние, лирата се срива постоянно, а това обезценява стоките и труда на турците, но в същото време Ердоган помпа настроенията.

Справя се по

изключително безмилостен начин със своите опоненти

Почти цялото ръководство на партията на бившия министър-председател Ахмет Давутоглу преди около месец подаде оставка."

Отдавна Ердоган води война и с кюрдите в страната, които изгуби като избиратели. По тази причина премахна депутатския имунитет на членовете на партията им и те бяха осъдени и вкарани в затвора. След това около 60% от кметовете, избрани от листите на кюрдите в югоизточната част на Турция, бяха обвинени в тероризъм и свалени от постовете си. На тяхно място бяха поставени служебни лица, близки на Ердоган. Той

не позволи да се проведат демократични избори

"Това подсказва, че турският президент по невероятен начин владее държавната машина - категоричен е проф. Чуков. - Той смята, че Турция може да се изправи сама срещу целия свят.”