Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турският президент Реджеп Таип Ердоган
Турският президент Реджеп Таип Ердоган

Провокативна карта на депутат от партията му взриви Гърция и вбеси България

Cлед като Реджеп Ердоган обяви, че е открито най-голямото газово находище в Черно море, той се закани, че ще вземе всичко, което му се полага. По този начин разпали остър конфликт включително с Гърция, която заедно с други страни има претенции за правата на експлоатиране на природните ресурси.

Именно по тази причина турският президент предизвика враговете си да му се опълчат, ако смеят, защото страната е готова да плати висока цена, само и само да се сдобие с газовото находище.

"Така, както ние нямаме аспирации към ничия чужда земя, суверенитет и интереси, така и

никога няма да отстъпим от това, което е наше

- посочи Ердоган. - Турция ще вземе онова, което е нейно право в Средиземно, Егейско и Черно море. Ние не се страхуваме от битка. Не се колебаем да дадем мъченици и ранени в този път. Знаят ли народите на Гърция и Франция какво ще им дойде до главата заради неадекватните им управници?"

Ердоган подчерта, че всеки, който се изправи по суша, море и въздух срещу държавата му, ще види нейната решимост да защити правата си, произтичащи от международното право.

През последните 10 дни турският президент не смекчи тона, а напротив - умело борави с различни провокации, така че да нажежи конфликта още повече. Вероятно по тази причина излезе и изключително скандална публикация на депутат от партията на Ердоган. Метин Кюлюнк бе качил в личния си профил в инcтaгрaм и туитър кaртa, на която половин България, големи области от Северна Гърция (включително Халкидики), Кипър и Армения, както и части от Грузия, Ирак и Сирия са показани като турска територия.

Това е картата на турския депутат, на която в територията на Турция влизат половин България и Северна Гърция.
Това е картата на турския депутат, на която в територията на Турция влизат половин България и Северна Гърция.

Дeпутaтът oт упрaвлявaщaтa Пaртия нa cпрaвeдливocттa и рaзвитиeтo придружaвa туитoвeтe cи c прoвoкaтивни нaциoнaлиcтичecки eкcпaнзиoниcтични cтрeмeжи нa Турция по отношение на Гърция. "Колко бързо сте забравили болезнената съдба на онези, които са отишли в Измир заради интересите на империализма!", пише Кюлюнк в момент, когато Атина обяви, че ще разшири територията си в Егейско море.

"Това решение на Гърция отнема правата на Турция да проучва за енергийни ресурси в Средиземно море и затова

ще бъде смятано за повод за война",

предупреди междувременно външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Южната ни съседка отвърна, че водите са част от нейния континентален шелф, и поиска подкрепа от ЕС, който осъди незаконните действия на Турция и предупреди за потенциални санкции срещу Анкара.

Въпреки това Метин Кюлюнк стигна дори дотам, че призoвa гърцитe дa cи cпoмнят дoбритe врeмeнa, кoгaтo ca живeли "брaтcки" c турцитe в Ocмaнcкaтa импeрия.

"Когато Турция изпада в тежки вътрешнодържавни проблеми, Ердоган винаги намира измислени и никому неизвестни депутати от своята партия - споделя пред "168 часа" политическият анализатор Осман Октай. - Те започват да провокират с различни отпечатвания на карти с аспирации за евентуално възстановяване на териториите на Османската империя. Това се превръща във вътрешен дебат, в който президентът не взема отношение, но оставя теориите свободно да циркулират като медийна пропаганда. Опитва да наблегне на факта, че това са бивши турски територии, незаслужено отнети."

Политическият анализатор Осман Октай смята политиката на Ердоган за агресивна,
Политическият анализатор Осман Октай смята политиката на Ердоган за агресивна,

Интересното е, че публикуваната карта всъщност показва районите на прoчутaтa "Нaциoнaлнa клeтвa" oт 1925 г., кoитo зaeднo c рaзкaзитe зa "Cинятa рoдинa" ca ce прeвърнaли в дoгмa нa турcкaтa външнa пoлитикa.

Според Осман Октай във взаимоотношенията си с останалите държави

Ердоган е изключително агресивен,

което се дължи на вътрешните икономически и политически кризисни ситуации и особено напрежението в страната и заради коронавируса.

"Всичко започна от изгубените местни избори - обяснява анализаторът. - Ердоган изпадна в много сложна ситуация. От този момент той изнесе цялата си политическа агресия навън, като набелязва външни врагове и показва своята безкомпромисност срещу всички, които искат да “охлабят” Турция, както казва той. С една дума, вместо да разреши проблемите в страната, които са разцеплението на неговата партия, отделянето на видни личности, като министри и министър-председатели, напрежението, което създаде с преследването на почти целия елит в страната под предлог, че са обучени в образователните центрове на Фетхуллах Гюлен, той допълнително нагнетява обстановката. Много силни лидери осъдиха неговото фамилно диктаторско управление.

Посегна на свободата на словото,

затвори много журналисти, юристи, съдии и офицери от армията."

Всъщност Ердоган направи всичко възможно да изнесе това напрежение към сирийска територия под предлог, че се бори с терористи, които имат някакви претенции към териториалната цялост на Турция, без това да е реален факт.

"Със своите военни действия в Сирия Ердоган изпадна в сложни взаимоотношения както с НАТО, така и с Русия, нищо че привидно демонстрират приятелство - допълва Осман Октай. - Путин се възползва през цялото време от слабостта на турския президент, продавайки оръжия,строейки газови проекти, електроцентрали и др. Тук трябва да се вземе предвид и инфлацията, и сриването на турската лира. Тя почти три пъти пропадна през последната година. Това много затрудни малкия и средния бизнес, но на този етап не можа да се пребори с това и започна да си търси външен враг.

Първо се конфронтира с Америка заради Фетхуллах Гюлен, след това с ЕС, като го обвиняваше, че не иска "Ислямска държава", защото са християнски клуб. Когато обаче изпадне в тежка ситуация, има нужда от търговския и митнически съюз и ред други неща, в които Турция има предимство в отношенията си с европейските страни."

По този начин турският президент

умело играеше и с мигрантите,

когато ги струпа на шенгенската граница с Гърция под претекста, че Европа се страхува да споделя тази отговорност с Турция и не плаща за поетите ангажименти.

"Това се допълни и от колониите от гастарбайтери във всички западноевропейски държави, които от много години живеят в различни страни като Германия, Холандия, Белгия и др. - посочва Октай. - Провокираше ги, като организираше политически събития. Това обаче не възстанови неговото доверие във вътрешнополитически план и той реши да наблегне на една от чувствителните исторически теми, която засяга Гърция - превръщането на "Св. София" в джамия. Това беше отговор на факта, че гръцките власти не върнаха военни, които бяха поискали политическо убежище, след като избягаха от преследването на Ердоган след т.нар. военен преврат."

За да отвърне на удара,

турският президент започна да изпраща самолети, които нарушават гръцкото въздушно пространство откъм Кипър.

Междувременно реши да хвърли огромни средства за търсенето на газови находища около Кипър и гръцките острови. Точно това доведе до поредното напрежение с Гърция и натовските държави.

Позицията му, че няма да се съобразява с никого и че може да присвои острови, които са били част от Османската империя, подразни обаче не само останалите страни, но и по-голямата част от анализаторите в Турция.

"Постоянно съм в контакт с хора от държавата, които са леко притеснени от ходовете на Ердоган, но сериозните учени, имащи отношение към енергийните ресурси, му се подиграват открито за предварителните данни, които изнася за газовите находища в Черно море и около Кипър - обяснява Октай. - Те излязоха с имената си, въпреки репресиите. Смятат това за пропаганда, а не толкова за реалност."

Каквато и да е истината,

Ердоган едва ли ще се откаже

Паралелно с това някои негови ходове с медиите сериозно подразниха част от обществото и това даде основание на анализатори да прогнозират, че той ще загуби следващите избори.

Дали обаче Ердоган ще позволи това, или ще запази едноличната си власт, тепърва ще видим.