Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главният прокурор Иван Гешев СНИМКА: Архив
Главният прокурор Иван Гешев СНИМКА: Архив

Главният прокурор Иван Гешев каза, че се отварят "студените досиета", свързани с Васил Капланов-Каплата. В неговия джип в Дупница се е качил на 31 юли Янек Миланов и оттогава следите му се губят.

Срещу Капланов били образувани още няколко досъдебни производства. Имало един задържан, който е в ареста за втори път и бил е сред първите задържани от началото на акцията по издирването на Янек.

Имало и други досъдебни производства, ще се проверяват и много стари случаи, свързани с Капланов, които били "замразени", увери Гешев. А причините за това били "изградени през годините тежки зависимости в повечето малки населени места".

"Когато живееш в един малък град, си съученик с някого, детето ти учи с детето на друг, срещаш се всеки ден по улиците. Не случайно и в САЩ, когато не може да се оправи щатската полиция, идва федералната. Не са случайни у нас тези истерични атаки срещу Специализираната прокуратура. Когато не могат да се оправят местните структури - идват федералните. Специализираната прокуратура е нещо такова. Това е и причината за тези атаки - защото бяха засегнати хора, които се смятаха за недосегаеми", допълни главният прокурор. Той уточни, че използването на детектор на лъжата, за каквото изследване на Каплата и жена му настояват много дупничани, не е доказателство, както и одорологичната експертиза /по мирис, разпознат от куче/.

"Ако нямаме надежда, няма да работим по никое дело. Не говорим обаче само за надежда, а за събиране на доказателства. Ще работим колкото трябва, няма да се откажем", категоричен е Гешев за работата по случая с Янек.

Очаква се прокуратурата да обобщи резултатите от мащабната акция по проверка на заведения, търговски обекти и др. в Дупница, започнала преди дни. "Проверяват се множество обекти, заведения, като приоритет са бизнесите, свързани с обвиняемия Капланов. Трябва да бъда подканяни контролните органи, които са много в тази държава и не си вършат работата, да си вършат работата в интерес на гражданите", допълни Гешев.

На въпрос на журналисти, че вече има заплашени хора в Дупница по случая с изчезването на Янек, Гешев увери, че тези, които се страхуват, могат да се обърнат към наблюдаващия прокурор или към него лично, ако има липса на доверие към местните. "Има Бюро за защита на свидетели, за да се осигури тяхната безопасност", каза Гешев и се надява местните зависимости да бъдат прекъснати.

Обвинител номер 1 каза, че се извършва проверка на РПУ-Дупница, назначена от министъра, тече и планова проверка на Районната прокуратура.