Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главният прокурор Иван Гешев прие в кабинета си Марио Миланов.
Главният прокурор Иван Гешев прие в кабинета си Марио Миланов.

Доколкото разбрах що за човек е, Капланов не е способен сам да направи такова нещо. Приканвам съучастниците му да помогнат за разкриване на истината, казва братът на изчезналия в Дупница Янек Миланов

- Г-н Миланов, как ще коментирате задържането на Васил Капланов?

- Това е една дългоочаквана и много важна стъпка. Малка крачка, но се надявам, че е в правилната посока и ще се продължи напред до намиране на брат ми. Надявам се скоро да имаме нова информация и да разберем къде е Янек.

- Капланов е бил задържан за кратко след изчезването на брат ви и е освободен. Защо сега отново го задържат?

- Първо, той дори не е бил задържан, а е извикан за беседа. А защо чак сега го задържат - питайте полицията.

- Смятате ли, че прокуратурата и полицията действат адекватно за разплитане на случая?

- През първата седмица след изчезването на Янек свършената работа е почти никаква. Правени са повърхностни действия. Именно тази загуба на време през първите дни е причината издирването да се забави. В такива ситуации подобен начин на действие е крайно недопустим. Първите минути и часове са много важни, но тогава нищо не е направено. Нека да дадат ясен отговор полицията и прокуратурата за това.

- Смятате ли, че детектор на лъжата би помогнал?

- Не съм специалист и се чувствам неудобно да давам такива съвети, но се надявам Каплата да бъде подложен и на детектор, което поне да даде някакви насоки в търсенето. Полицията има средства и методи да бъде притиснат и да го накарат да каже какво се е случило.

- Допускате ли пък вариант самоубийство?

- Абсурдно е! Не виждам защо въобще коментираме това. Категорично не! Брат ми няма никаква причина да го направи. Как ви се струва да се самоубие и да се скрие!

- Къде смятате, че е той?

- Надявам се, че е жив и скоро ще бъде намерен. Най-вероятно някъде е заключен.

- Обикновено при отвличане се търсят близки за откуп. Някой търсил ли ви е?

- Никой досега не се е свързал с мен за някакъв откуп.

- Категоричен сте, че Каплата е виновен?

- Не само моите твърдения са такива. Янек е видян, сниман от камери да се качва в колата му. Това са факти, а не предположения. В течение съм на цялата история от разговорите с брат ми. Той е почтен човек. Не се е забърквал в никакви криминални прояви, няма и такива приятели. Не е конфликтна личност, никога не е имал врагове, затова сам ми е споделял, че единственият човек, който може да му навреди, е Каплата, няма кой друг да е. Колата на Янек няколко пъти бе увреждана - надраскана, пръскана с пяна. Стреляно бе по прозореца му с въздушна пушка, хвърляни бяха камъни.

Той е подавал оплаквания. Единственото възможно е посегателствата да идват от Каплата. Дори не мога да кажа, че с него са имали конфликт. По-скоро Капланов е решил да се разправи с брат ми. Янек няколко пъти го е търсил по телефона, за да си изчистят отношенията заради бившата жена на Каплата, с която брат ми преди години е и имал отношения. Той е отклонявал опитите за цивилизовано решаване на конфликта. Янек искаше да има нормален живот в Дупница, когато се връща от чужбина.

- Капланов обаче е казал, че е върнал обратно брат ви пред блока.

- Той може да твърди всичко, но срещу думите му няма никакви доказателства.

- Възможно ли е тогава той сам да е извършил пестъплението?

- Допускам, че има съучастници. Доколкото разбрах що за човек е, той не е способен сам да направи такова нещо. Приканвам съучастниците му да помогнат за разкриване на истината.

- Разбрахте вече, че Каплата е обвинен за неправилно съхранение на оръжие и боеприпаси. Очакванията на всички бяха да бъде друго обвинението.

- Въпреки че повдигнатото обвинение няма връзка със случая, смятам, че е добре, че е задържан за 72 часа. Все пак не е на свобода и остава в ареста.

- Това не ви ли отчая?

- Не, не ме отчайва, продължавам да вярвам в разплитането на случая. Това, че Каплата има едно обвинение сега, не означава, че докато е в ареста, не могат да му повдигнат друго обвинение за отвличане. Не съм запознат с разследването, органите не ми дават информация за подробностите, но вярвам, че работят и ще стигнат до истината с доказателства.

- Имаше идеи да наемете частни детективи за издирването.

- Доколкото знам, в България такива издирвания не се правят от частните детективски агенции. Това не е широко разпространено тук. По-скоро се занимават с изневери.

- Знаете ли защо Янек бе търсен в язовир “Дяково”?

- Не знам, нямам никаква представа. Може би полицията има някаква информация, някакви следи.

- Идвате си от чужбина. Как ви се струва обстановката в Дупница?

- Непрекъснато говоря с хора, които споделят впечатленията си. Страшно много хора искат да помогнат за намирането на Янек. Прави ми впечатление, че в Дупница витае някакъв страх от определени лица в града. Много хора ми споделят разни неща, но казват: “Нека си остане между нас. Не искам мои близки да бъдат отвлечени”. Сега обаче забелязвам, че хората вече са обнадеждени и се надявам страхът да отмине.

- Срещнахте се с главния прокурор Иван Гешев. Доволен ли сте от разговора с него?

- Обнадежден съм след срещата. Личното ми впечатление от г-н Гешев е положително. Хванал се е здраво за този случай, запознат е с всички детайли и предприе сериозни мерки и действия.

- Какво ще кажете на брат си, когато го видите?

- Че страшно много го обичам.

43-годишният Янек Миланов изчезна безследно на 31 юли вечерта. Той паркирал колата си пред блока в жк “Бистрица” в Дупница, където е жилището му. Оставил е ключовете на колата на масичка, където са седели съседи и приятели.

Казал им, че след малко ще се върне. Това е станало около 23 ч. След това камера го е заснела да се качва в джипа на бившия гард на Братя Галеви Васил Капланов-Каплата. Оттогава следите му се губят.

Двамата са имали конфликт, защото преди години Янек е имал връзка с жената на Каплата.

Миланов от 17 г. живее във Франция, но си идва в родната Дупница за ваканции и празници. Прибрал се е 4 дни преди да изчезне. Няколко дни по-късно от Англия се върна брат му Марио Миланов.

В сряда следобед антимафиоти арестуваха Капланов в заведение в Дупница. В четвъртък му бе наложена 72-часова прокурорска мярка за задържане, но не във връзка с изчезването на Янек, а за притежаване на боеприпаси.

Изчезналият Янек Миланов
Изчезналият Янек Миланов