Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АНТОНИЯ ПЪРВАНОВА
АНТОНИЯ ПЪРВАНОВА

Дали с “откриването” на вируса през 2012 г. сега не се прикрива изтичането му от някоя лаборатория

- Д-р Първанова, нови изследвания потвърждават, че клетки на имунната система, които трябва да ни предпазват от инфекции, при някои хора сякаш излизат от строя, когато са засегнати от SARS-CoV-2? При други протича почти безсимптомно.

- От изследванията на Американския център за контрол на заразните заболявания и катедри по имунология и вирусология във водещи университети като тези в Калифорния, Северна Каролина и Ню Йорк излизат все повече данни, че сме се срещали с 4 подобни вируса, и това предопределя подготвеността на имунната система и нейния адекватен отговор.

Наскоро попаднах на материал, че през 2012 г. група китайски работници почистват шахти с умрели прилепи, след което част от тях развиват симптомите, характерни за COVID-19 - температура, кашлица, задух, и половината умират. Запазен е биологичен материал и когато наскоро е направена проверка, се оказва, че още тогава вирусът е мутирал и е преминал от животно към човек. Тоест, ако част от хората са се срещали с 4 подобни щама и имунната система вече ги познава, е нормално при тях заболяването да протича по-леко.

Но има и друга хипотеза. Може с това “откриване” на SARS-CoV-2 през 2012 г. сега да се прикрива изтичането му от някоя лаборатория. Факт е, че е имало заразени с него в Испания, във Франция още миналата година, но никой не вдигаше такава паника.

- Сега всички починали се изкарват, че са си отишли "от COVID-19".

- Абсурдно е всичко да се прехвърля на този вирус. Тогава обаче възниква въпросът какво точно “улавят” PCR тестовете? Оттук възниква още един въпрос. Ако на всички, които умират, започнат да им търсят херпесен вирус, Епщайн Бар или инфекциозна мононуклеоза и се окаже, че 70% имат някой от тях, това ще означава ли, че са починали от него? А ако на всички, които са си отишли от онкологични заболявания, им потърсят папилома вирус, това ще означава ли, че при тези, при които е открит, са починали от вируса, а не от рак?

На същия принцип се правят тестовете и в момента. Нужно е време, за да се натрупат научно достоверни данни от сериозни изследвания и не може всичко да се прехвърля на вируса.

- Какво ще кажете за битката при ваксините? Голям вой се вдигна срещу руската.

- За мен най-скандалното е, че когато всички събираха пари за ваксината на “Астра Зенека”, от компанията и политиците обещаваха, че тя ще е готова в края на лятото, макар да имаше възражения за сроковете за провеждане на клинични изпитвания за безопасност.

Сега, когато руската излезе преди тяхната, се оказа, че британската няма да е готова до 2 години, за да се правят клинични изпитвания. Тоест нямаше проблем със сроковете и със страничните ефекти, когато се набираше капиталът, а сега, когато са затруднени да я пуснат на пазара, обявяват, че с руската има проблем, защото не е минало достатъчно време за клиничните изпитвания. Ясно е, че се прилага двоен стандарт.

- Шефът на “Астра Зенека” каза, че не могат да поемат отговорност за страничните ефекти, а от ЕК тези дни излизат съобщения, че се обмисля дали те да не я поемат?

- Как точно ЕК ще поеме отговорност за увреден или починал човек? Морално, финансово, как се носи отговорност за човешки живот? Откога тези чиновници взеха толкова много да разбират от имунология и вирусология и влязоха в ролята на Господ, че да поемат отговорност и за живота? Виждаме какъв огромен международен скандал се разрази с т.нар. сартани, широко използвани медикаменти за лечение на хипертония, които се оказа, че причиняват меланоми, лимфоми, рак на гърдата, на дебелото черво и на простатата.

Не минава безнаказано за производителите - медикаментите са изтеглени от аптечната мрежа, има тежки глоби от порядъка на стотици милиарди долари, а компенсацията за един човек е около 2 милиона долара. А сега с ваксините някой щял да поема отговорност - какво ще правят, хора ли ще жертват? Ами ако се окаже, че страничните ефекти дават по-голям процент увреждания, отколкото самият вирус? Европейските граждани не са упълномощавали никоя европейска институция за вземането на подобно решение.

- Ами както нашият министър на образованието пое отговорност за присъствената учебна година независимо от страховете на родителите?

- Трябваше да обяснят по друг начин, да кажат истината, че за децата никъде по света няма проблем и всички страни връщат децата в училище. Трябваше да признаят, че са сбъркали, но е трудно, когато всички усилия бяха фокусирани за насаждане на паника. Вече 40 дни чакаме протестиращите масово да се разболеят и да започнат да влизат в болници - 8 пъти по 5 дни изтече инкубационният период и се оказа, че в София това масово събиране на хора не повишава съществено тенденцията в броя на заболелите. А една областна болница в Добрич се оказа инкубатор. Тоест масовото протестиране на площада не е толкова опасно, колкото развъдникът в едно болнично заведение. Такива бяха случаите и във Видин, и в Пазарджик, и в “Пирогов”. Разболяха се и много колеги заради лошите условия, липса на предпазни средства и заради неспазване на протокола за работа в условия на заразни заболявания.

- Правилни ли се оказаха прогнозите, че с повишаването на стойността на клиничните пътеки ще се увеличат и хоспитализациите?

- Прави впечатление, че в някои болници много странно се повишава броят на хоспитализираните. Няма как да се предположи, че в едни райони болестта протича много по-тежко, отколкото в останалите. На места хоспитализациите са под 10%, в София е 17%, а на други места до 63%. Няма как да се дължи на тежестта на заболяването. По данни на СЗО процентът на хора с усложнения е еднакъв по целия свят - под 5 на сто. Това са сериозни разлики и трябва да се търси причината - медицинска ли е, организационна ли е, финансова ли е.

Очевидно става въпрос за нещо друго, за което МЗ и НОЩ не са дали обяснение.