Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Знаците на Доган към протестиращите и към политическата класа

От одобрителното му кимване протестиращите останаха с впечатлението, че е с тях

Със старите речи намигва и към политическата класа - намек, че е предрекъл случващото се и че ДПС е незаобиколим фактор

От подкрепата му за правителствата през целия преход зависи колко дълго ще живеят

Ако има нещо неизменно в политиката, с което сме свикнали в последните 30 години на преход, то това са знаците на Ахмед Доган. Партии се създават, развиват и разпадат, някои идват с гръм и трясък и после изчезват. Константа остава фактът, че дълго време след като почетният председател на ДПС произнесе поредната си реч, политици от всички цветове тълкуват какъв е подтекстът й, какъв завой ще направи, зад кого ще застане или от кого ще оттегли подкрепата си.Облечени във философски фрази, посланията му често насочват към бъдещото поведение на партията му или състоянието на политическия живот.

Най-актуално в момента е какъв сигнал дава към протестиращите,които са окупирали улици и кръстовища в София и други градове, както и морската резиденция, в която той живее в Росенец. Интересно е и как хората от протестите разчитат действията на Доган.

“Да, добре, желая ви успех”. Това каза той лаконично на плажуващите пред резиденцията в Росенец, когато ги изненада, показвайки се между храстите, и ги почерпи със сладолед. Заради усмивката и разбиращото му кимане с глава присъстващите останаха с впечатлението, че Сокола е с тях. Не налитаха на бой.

“Имаме една молба - нека в следващия парламент… Нека да има бъдеще за България, ние искаме да живеем тук”, казва един от тях.“Вие разпределяте баницата, нали?Разпределяйте я точно. Искамеи ние да живеем”,продължава женски глас зад кадър.

“Добре”, отговаря Доган. А плажуващите си тръгват с усещането, че той ще участва в следващото раздаване на картите. Какво си мисли обаче, вероятно и най-близките му не знаят.Със същото леко намигване Доган подава знаци и към политическата класа. С нея той започна нова игра, след като правителството се раздели с министри, които в общественото съзнание се свързват с ДПС - финансовия Владислав Горанов, икономическия Емил Караниколов и вътрешния Младен Маринов.

На официалната страница на ДПС във фейсбук припомнят на порции негови стари изказвания. Със сигурност идеята е не без знанието и одобрението на почетния председател, а най-вероятно по негово лично хрумване. Пускат се само избрани моменти, не целите слова. Очевидно за да наблегнат на определени тези и да покажат на всички, че е незаобиколим фактор и че не може през главата му да се случва каквото и да е в държавата.

Първата подобна закачка беше един конкретен отговор на журналистически въпрос от нощта на изборите за евродепутати през 2009 г.

“Аз съм дал отговор на всички въпроси, които ви интересуват по принцип в тази зала, извън тази зала - също”, казва почетният председател.Заглавието на пресконференцията е многозначно: “Д-р Доган в нощта след евроизборите 2009: За меннай-страшнотонещо в нашия политически животе мутризацията на политиката!”

С какво се характеризира политическата обстановка в момента, в който се провежда брифингът, и каква е връзката с днешния момент?

Към онзи момент все още комисиите броят бюлетините и изглежда, че ДПС ще намали представителството си в Европарламента с един депутат. Тогава формацията ечаст от управлението на тройната коалицияс БСП и НДСВ и търпи негативи от участието си във властта. Лидерът на движението говори за това как някои партии са изградили кампанията си като контра на неговата формация, без да имат особено много други политически послания.

“Намекът с това изказване е насочен срещу същите хора, които преди 11 години са спомогнали ДПС да намали изборния си резултат”, коментират запознати.Интересното е, че старото послание за мутризацията е в синхрон с думите на президента Румен Радев пред множеството: “Мутри, вън”, и се появява 4 дни след излизането на генерала сред протестиращите.

“Доган сякаш иска да им каже: “Не държавният глава, а аз първи издигнах този лозунг, и то преди 11 години”, коментираха политолози пред “168 часа”. А отказвайки се от охраната на НСО - ход, замислен отпреди акциятана Христо Иванов край Бургас, Сокола се разграничи от поведението на мъжете с чантички, както и показа, че не иска да бъде в полезрението на държавния глава като патрон на държавната служба за охрана.

Няколко дни по-късно в профила на движението в социалните мрежи се появи друга реч на почетния председател от 2009 г. - от националната конференция на ДПС през декември. Тогава вече е съставен първият кабинет на Бойко Борисов, който се състои само от представители на ГЕРБ.

Сокола намеква, че може да се оттегли от политиката - нещо, което е правил и преди. Преди 11 години анализът му показва, че възходът на новите управляващи се дължи на анти-ДПС риториката в кампанията. В словото му има един пропуск. Той не споменава знаковото изречение, произнесено в с. Кочан край Сатовча за порциите, които разпределя.

Това изказване обаче се завъртя в интернет и в телевизиите малко преди ДПС да пусне доклада пред съпартийците му. “Властта е в моите ръце! (...) Тяхната (на депутатите - бел. ред.) власт е законодателна, те създават закони. И трябва да си много актуален, да имаш съвсем други позиции, позиционирани да речем чрез министри и други неформални контакти, за да може един депутат да се превърне в инструмент на властта, за да ви решава конкретните проблеми. (...) В мене е концентрирана властта, а не във вашите депутати, искам да го знаете това!

”Точно това изказване помогна на Бойко Борисов да спечели абсолютно мнозинство и да сформира самостоятелно правителство. Очевидно някой е направил съвсем съзнателно записа, който изигра лош номер на Сокола. Днес ролята на това видео изигра Христо Иванов с неговото живо предаване и битка с охранителите от НСО на крайбрежната ивица до имота, в който почива Ахмед Доган. Сценарият спрямо ДПС е същият - да го отслабят.

Сокола реагира със събрание на свои привърженици в резиденцията край Росенец. “Много ви обичам, дълбок поклон пред вас”, бяха лаконичните думи на Сокола към симпатизантите му. Тук знакът от една страна е към собствения електорат и е не толкова политическо послание, колкото емоционално. Към своите хора почетният председател винаги е правил подобни жестове - много младоженци помнят подаръците му за сватбата си.

От друга, събирането на привърженици в крайбрежния имот показа на политиците и на протестиращите, че зад Доган стоят много хора и те не трябва да бъдат пренебрегвани.Следващото намигване към политическата класа дойде, когато Бойко Борисов излезе с идеята за свикване на Велико народно събрание, ДПС отново реагира с припомняне на старо изказване на своя почетен председател - от новогодишното празненство в края на декември, с лаконичното заглавие No comment. Отново намекнаха, че той първи е изрекъл думите за рестарт на управленския модел.

“Когато след 30-годишна история говорим за дефектиране на демократичните правила, норми и реалности, това най-малкото е тревожен сигнал в обществото. Но няма как да си затворим очите пред очевидни и очевадни политически реалности. Опорочаването на изборния процес се превърна в епидемия, която обхвана всички политически формации и това рефлектира върху нормалното възпроизвеждане на демокрацията и поставя под съмнение нейната легитимност.

Обективно погледнато, политическата система на обществото се връща в изходното си положение на стартиране на прехода, когато правехме избори под надзора на външни наблюдатели, включително и от Сената на САЩ. (…)

В този социално-политически контекст по всичко изглежда, че рестартът на демократичния модел, съчетан с моралния императив, е нежният, но неизбежен изход от тази ситуация. Кога и как ще се получи това, зависи от зрелостта на политическия елит и на гражданското общество. (…)

Цикличността предполага, че е време за промянана парадигматана властовата система, понякога полюсно, съобразно историческите традиции на властовата система, манталитета на гражданското общество и “градуса” на международната среда. (...)

Политическата необходимост от рестартиране на политическия модел на обществото в една или друга степен се осъзнава, но сравнително по-малко се изговаря или се отлага във времето. Защото рисковите фактори за продуциране на “критичната точка” на хаоса в партийните структури се явява проблемният възпиращ фактор за подобно радикално решение. Тъкмо поради това решаващият фактор за рестарта в случая е зрелостта и готовността на гражданското общество!”

Така Доган показа, че пръв е заговорил за смяна на модела на управление. Но знаковите му ходове не са от днес. Те са още от зората на демокрацията. Като балансьор умее да прави коалиция и с десни, и с леви, и с центристки партии. Но всички знаят, че когато реши, може да оттегли подкрепата си.

Първи СДС усещат промяната в поведението на съюзника си през 1992 г., когато ДПС оттегля подкрепата си за правителството на Филип Димитров след прословутите “Боянски ливади”и критиката на президента Желю Желев.СДС възприемаше групата за някакъв придатък, който априори гласува с тях, приеха се закони против интересите на нашия електорат, обяснява години по-късно почетният председател решението си. Той предлага на Филип Димитров да сформират ново правителство с мандата на ДПС с посочен от синия лидер премиер.

Обратно обаждане по телефона обаче няма в продължение на 40 минути. В крайна сметка новият кабинет на Любен Беров е избран с мандата на движението, но с подкрепата на БСП и отцепилите се от СДС. Причината рулетката да пропусне червените е, че парламентарната им група предлага министър-председател, за когото не знаят, че е с двойно гражданство - Петър Бояджиев. И така губят възможността да бъдат мандатоносител.

В следващия кабинет - този на Жан Виденов, движението няма участие, но Ахмед Доган е този, който казва на Иван Костов - “Излизай навън, властта се търкаля по жълтите павета”.После лидерът на ДПС подкрепя за известно време второто синьо правителство. Гласовете на депутатите от движението за т.нар. реформаторско мнозинство са оттеглени знаково от Сокола заради приватизацията и той отново прави ляв завой.

Започва сближаване с БСП, водена от Георги Първанов, и двамата лансират тезата за социално-либералния съюз. Но през 2001 г. столетницата е изтласкана от вълната, издигнала на върха Симеон Сакскобургготски. Чийто естествен либерален партньор се оказва отново ДПС.

Официално движението на Доган участва и в следващото правителство - това на Сергей Станишев и тройната коалиция. По-късно заедно подкрепят кабинета на ПламенОрешарски, който също пада от власт, след като Сокола преставада го подкрепя, а не защото подава оставка под натиска на продължилите повече от година протести.Днес е трудно да се прогнозира какъв ще е следващият ход на Ахмед Доган и новите сигнали, които ще отправи към участниците в политическия спектакъл. Но това зависи и от факта дали протестиращите ще съумеят да издигнат автентични и харизматични лидери. Защото знаците на Сокола обикновено са към силни играчи, които имат влияние в обществото и политиката.