Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рязали гумите на колата и чупили прозорците му

17 дни няма и следа от него

Преди време спял с жената на охранителя, затова брат му подозира добре планирано отмъщение

Отвличане е основната версия, по която работят разследващите, но има и вероятност 43-годишният мъж да е станал случайна жертва на престъпление

“Вече станаха 17 дни, откакто изчезна брат ми. Всяка минута е фатална. Искам да бъде намерен жив и здрав. Това е най-важното. Кой, защо и как го е отвлякъл - след това да се разследва.”

Това каза пред репортер на “24 часа” Марио Миланов, брат на безследно изчезналия Янек Миланов от Дупница.

Следите на 43-годишния Янек се губят в нощта на 31 юли. Само четири дни по-рано - на 27 юли, той

се върнал в

Дупница от

Франция. Живее

в Париж от 17 г.,

не е семеен и всяко лято за празници и ваканции си идва в родния град. Сега се е прибрал, за да направи ремонт на апартамента си в кв. “Бистрица”. Във фаталния ден, в който изчезнал, дори купил нови мебели. Вечерта седнал с приятели и съседи пред блока. Телефонът му звънял. Малко след това - след 23 ч, наблизо спряло БМВ Х6, шофирано от Васил Капланов-Каплата, бивш гард на укриващите се вече 8 г. Братя Галеви.

“Брат ми оставил ключовете си от колата, взел телефона и портмонето си. Казал на приятелите си, че след малко ще се върне. Оттогава следите му се губят. На ъгъла на съседния магазин

камера заснела,

че се качва в

колата на

Капланов

и тя потегля. Повече никой не го е виждал. Аз му звънях по телефона, но не вдигна. Изпратих негов приятел да го потърси вкъщи в събота сутринта, но ми каза, че го няма, а телефонът му вече е изключен”, допълни притесненият брат.

Марио, който от 5 г. живее в Англия, веднага започнал да се приготвя за прибиране. Дошъл си в Дупница няколко дни след изчезването на Янек.

Още в събота, 1 август, приятели подали сигнал в полицията, но трябвало официално това да направи негов роднина. Заради това Марио помолил тяхна братовчедка да пусне писмена жалба за изчезването.

Янек е обявен за общодържавно издирване от полицията. Веднага след завръщането си Марио е разлепил листовки със снимката на брат си в целия град и околните села.

Окръжната прокуратура в Кюстендил е образувала досъдебно производство по случая.

Разследва се

версията за

отвличане

на 43-годишния мъж. Подробности не се съобщават, за да не се пречи на разследването на тежкото криминално престъпление. Събират се доказателства и се работи по още няколко версии.

Разпитан е Васил Капланов, както и приятели на Янек, които са били с него във фаталната нощ. Обискирани са имоти на Каплата, претърсен е и апартаментът на изчезналия, за да се стигне до някакви следи. Претърсени са изоставени сгради в околностите на града. В помощ на криминалистите от Дупница и Кюстендил се включиха и техни колеги от София.

Една от версиите е, че е възможно изчезналият вече да не е между живите, като е станал случайна жертва на престъпление, а извършителят да е заличил следите.

Другата е класическото отвличане, при което може Янек да е жив и да е държан скрит някъде, или пък вече да е убит.

Третата версия, която се допуска, е Янек

да се е скрил

някъде по своя

воля,

Брат му обаче твърди, че е това е невъзможно и няма защо да се крие.

Янек Миланов не е криминално проявен и никога не е имал проблеми със закона, не е общувал с криминално проявени лица.

Първият му и

единствен

конфликт е с

Каплата.

Причината -

жена

“Преди години брат ми имаше връзка с жената, която живее с Капланов. Това е било доста отдавна. Той обаче е научил миналата година и оттогава започнаха атаките срещу брат ми. Два пъти имаше посегателства над колата му - рязаха гумите, пълниха с пяна ауспуха, надраскаха я. Той я продаде и си купи сегашното пежо, което още стои пред блока. През зимата някой стреля с въздушна пушка 50-и калибър по прозореца на апартамента му. След това бе хвърлен камък, който се заби в изолацията на блока”, припомня Марио Миланов.

За всички инциденти Янек е подавал сигнали в полицията, но извършителите не били открити.

Във фаталния петък сутринта Янек

получил на

вайбър снимка

от гроба на

родителите си

в Дупница, които са починали преди доста години. Многозначителният и зловещ кадър бил изпратен от непознат номер.

Снимката била така прикачена, че при кликване върху нея се самоизтривала.

“Оказа се, че номерът се води на 21-годишен от Кюстендил, който има на свое име 700 карти. Пак в петък Капланов се обадил по телефона на брат ми и поискал вечерта той да отиде в имота му в края на града. Брат ми не се е съгласил. Предполагам, че след това са се разбрали да се видят пред блока ни и да си изяснят отношенията”, допуска Марио.

По непотвърдена информация Васил Капланов е задържан за разпит и освободен. Той потвърдил, че се е срещнал с Янек, но обяснил, че след това го е върнал отново пред блока. Иззети са всички записи от видеокамери за наблюдение на блока, съседните сгради, както и от всички входно-изходни артерии на Дупница. Било заснето как колата на Каплата напуска града.

“Янек не е богат, живее нормално. Категоричен съм, че няма как да има някакви неизчистени финансови отношения с когото и да е.

В България не е

развивал бизнес,

за да има

някакви

неуредени

сметки

Сигурен съм, че конфликтът му с Капланов е на лична основа. Подал съм сигнал до главния прокурор, вътрешия министър, посланиците на ЕС у нас. Настоявам за бързо, обективно и коректно разследване на случая, да бъде открит брат ми. Очаквам българската държава и правоохранителните органи да проведат ефективно разследване. Вярвам на полицията, но вече става прекалено късно, времето тече, всяка минута е фатална”, каза Марио. Според него в Дупница продължава да цари страх, а изчезването на брат му е “първобитен начин за изясняване на отношения”.

Не е сигурен дали с Капланов са били и други хора, но допуска, че може и да има съучастници.

“Не съм виждал и чувал Капланов. Не зная с какво официално се занимава, но целият град знае какво му е миналото. Вече съм сериозно обезпокоен, допускам и най-страшното - че брат ми може и да не е между живите.

За мен това е

зловещо

отмъщение,

което не е спонтанно, а предварително планувано”, допълва Марио. Вярва, че разследващите работят активно по случая, но продължава да апелира за повече експедитивност, за да не стане прекалено късно.

Създал е група във фейсбук “Къде е Янек”, а в понеделник гневни членове пуснаха “некролог” на полицията, която според тях не работи достатъчно бързо за разкриването на престъплението.

“Дано всичко има някакъв щастлив край за всички и да се окаже, че всичко това едно недоразумение, но за целта ..момчето трябва да се появи живо и здраво, за което, мисля, всички се молим”, “Дано се покрива някъде от тези гадове и скоро да го намери полицията” са част от постовете на негови приятели и познати. Някои дори апелират да се направи протест пред полицията в Дупница с искане за по-бързо разследване на случая.

Янек Миланов
Янек Миланов