Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тони Тодоров, СДВР
Тони Тодоров, СДВР

От началото на протестите дебело сме подчертавали, че те не са заявявани в Столична община и са нерегламентирани. Вчера на база ежедневния анализ, който правим в СДВР, беше взето решение да се предприемат действия по възстановяване на обществения ред и на блокираните кръстовища. Това каза пред журналисти зам.-шефът на охранителна полиция в дирекцията Тони Тодоров за сутрешната акция, с която бяха освободени блокираните от протестиращи кръстовища в столицата.

Полицаите са наредили на протестиращите да освободят пътното платно чрез високоговорящи устройства и с разговори с присъстващите. Протестиращите пък правили записи на случващото се, някои нямали и лични карти в себе си, разказа Тодоров.

Заявяваме, че физическа сила беше използвана без помощни средства и само срещу едно лице на Орлов мост, което категорично отказваше да се премести, използвали сме правомощията си - той беше хванат под мишниците и изведен от кръстовището, продължи той.

Задържани са общо 12 лица, като 8 са отведени в Първо районно. Ще им бъдат съставени актове и ще бъдат освободени, обясни още той. Бусът на движението "Системата ни убива" е бил вдигнат с репатрак и преместен на наказателен паркинг.

След толкова дни на протести в СДВР в последната седмица постъпиха стотици сигнали и жалби. Една от жалбите е с 422 подписа от граждани, недоволни от създалото се положение с блокиране на кръстовища, в него се подчертава и, че така им е отнето правото за свободно придвижване, което е конституционно, допълни още Тодоров.

Оттук нататък няма да позволим повече да се блокира движението, категоричен бе Тодоров. Той посочи, че има напредък по случая в сряда, когато две журналистки се оплакаха от насилие по време на конференцията на ГЕРБ. "Нека оставим колегите да си свършат работата, тогава ще имате подробности", обясни Тодоров.