Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СДВР извънредно: Заразените полицаи са тези, които пазят протестите

Директорът на Дирекция "Охранителна полиция" в СДВР Радослав Стойнев съобщи на брифинг, че има доста случаи на служители на полицията с установени положителни проби за COVID-19, което налага и поставянето под карантина на техни колеги, които са били в близки контакти с тях. Основно това са служители от охранителните структури на СДВР.

Средно по пет - шест случая имаме на ден на служители с положителни проби и такива, които са налага да бъдат карантинирани, защото са били в контакти с тях, а отделно имаме и служители, които имат роднини и близки, които са в същата ситуация, допълни Стойнев. Той каза, че сред заразените няма такива в тежко състояние.

По тази причина на днешно съвещание на ръководството на СДВР е решено да има ограничаване на полицейския ресурс, ангажиран в охраната на масови мероприятия. Това се налага, за да не се окажем в ситуация, при която примерно една трета от служителите да са с положителни проби, а другите две трети да са контактни от първа линия и да попаднем в безизходица, каза Стойнев.

Той допълни, че намаляването на полицейския състав ще доведе до натоварване на служителите, които ще бъдат ангажирани в охраната на подобни масови прояви, защото ще бъде ограничено времето им за почивка. Стойнев обаче увери в професионализма на колегите си и възможността им да се справят с тази ситуация.

Стойнев отправи апел към колегите си да използват маски, когато са ангажирани в охрана на мероприятия.

Той съобщи още, че в сутрешните часове днес полицейските служители са забелязали напрежение при протестиращите в района на Орлов мост, като е било установено, че мъж на 37 години е запалил една от тентите. Той е задържан, по случая е образувано досъдебно производство. Установен е човекът, който е разлепвал вчера в района на БНТ стикери по служебни коли на телевизията. Има подадена жалба в Първо РУ-СДВР и по случая е образувана преписка и се извършва проверка.

Стойнев призова протестиращите и всички граждани да спазват общоприетите правила и да се зачитат правата и свободите на останалите, които не са съпричастни към протестите или са на друго мнение. Той се обърна и към жителите и гостите на София, в по-късните часове, при възможност да не ползват колите си в центъра, защото е вероятно да попаднат в задръствания в района на блокирани кръстовища и призова, ако попаднат в такава ситуация, да проявят търпимост. Правим всичко необходимо в най-кратко време да ги изведем от задръстването, да им осигурим обходни маршрути, допълни Стойнев.