Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Желев, след като става президент: БСП трябва да върне заграбеното имущество

Малко след избирането си на днешната дата – 1 август 1990 г., президентът Желю Желев заявява пред радио "Гласът на Америка", че БСП трябва да върне цялото заграбено имущество. Отчасти то е публикувано във в. "Демокрация" тогава:

„Аз никога не съм казвал, че срещу БСП или срещу нейни ръководители не могат да бъдат предприети някакви правни санкции.

По време на пресконференция в Бон ми бе зададен въпросът дали ще настоявам да бъде забранена БСП подобно на КПСС. Отговорих, че нямам основание за забрана, тъй като тя не е участвала в преврат, не е извършила в този смисъл антиконституционни действия, но смятам, че трябва да върне незабавно цялото имущество, което е взела несправедливо от държавата – даже още преди изборите. Аз смятам също така, че трябва да бъдат съдени виновниците за катастрофата, както и всички, които попадат под ударите на Наказателния кодекс за политически престъпления по време на лагерите и по време на възродителния процес, пък дори и по време на колективизацията...

Що се отнася до това къде има най-големи промени, мисля, че промените са най-чувствителни в изпълнителната власт, към които отчасти принадлежи и президентската институция.