Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Марсоходът "Пърсивиърънс" пое по зададената траектория в полета си до Червената планета, след като апаратът се отдели от третата степен на ракетата, съобщи на сайта си НАСА.

"Един час след старта на марсохода, той влезе в своята траектория за полета до Марс", се казва в съобщението на американското космическо ведомство. НАСА уточнява, че това е станало, след като е приключила една важна операция - отделянето на марсохода от третата степен на ракетата-носител "Атлас V".

Стартът на полета беше даден в 14:часа българско време от космодрума на Кейп Канаверал в щата Флорида. Апаратът трябва да достигне до повърхността на Червената планета на 18 февруари 2021 година и след кацане в кратера Джезеро ще започне да търси следи от микроорганизми в почвата. Шестколесната научна лаборатория с маса 1025 килограма е оборудвана с радиоизитопен термоелектрически генератор, който работи с плутониев двуокис и с две литиево-йонни батерии. На марсохода е закрепен и мини- хеликоптер "Инджинюъти", който може да извърши в периода на изследванията 5 кратки полета на височина до 10 метра, предаде БТА. 

С помощта на роботизирана ръка с дължина 2,1 метра роувърът ще събере 40 проби от почвата, които, както се надяват в НАСА, ще бъдат върнати на Земята през 2031 година от друг апарат.