Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс
Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Бил Гейтс и Доналд Тръмп формираха неочакван тандем и шокираха пазара

Истинска мистерия е как две от компаниите, подпомагани от милиардера Бил Гейтс за разработване на лечение и ваксина срещу коронавируса, получиха неочаквана подкрепа от правителството в САЩ. Досега бе публичен конфликтът между филантропа и американския държавен глава.

Тръмп дори обвиняваше основателя на "Майкрософт" - без да му споменава името - че заедно с други иноватори от Силициевата долина е

в основата

на протестите

срещу него

Тези дни обаче нещо се случи и сякаш двамата започнаха нова игра. Неочаквано за всички президентът Доналд Тръмп обяви, че държавата вече е изкупила 90% от световното производство на ремдезевир. Това освен държавна помощ е и невероятно признание за "Гилеад сайънс", която месеци наред бе подлагана на най-различни критики. Най-вече, че иска над 5 хил. долара за един курс лечение. Когато скандалът стана неимоверно голям, компанията прие да намали цената и сега тя е малко над 3 хил. долара. Но това съвсем не е всичко. 

"Гилеад" е глобална компания, специализирана в това да издирва перспективни разработки. В случая ремдезевир е иновация на американска военна лаборатория, предназначена за лечение на ебола. Отзивите бяха, че лекарствената молекула прихваща 100% шипа на този вирус и го обезврежда. Точно когато "Гилеад" търсеше още приложения на този препарат, избухна пандемията с коронавируса и най-логично бе ремдезевирът

да се тества и

срещу COVID-19

Когато приключиха клиничните изпитвания на препарата, инфекционист номер едно на САЩ д-р Антъни Фаучи обяви, че засега той е единствената разработка, облекчаваща лечението, и освен това го съкращава с 3-4 дни. С уточнението, че лекарството влияе само на най-тежко болните. Останалите с умерени симптоми не се повлиявали от него изобщо.

Акциите на компанията съвсем естествено от 74 долара се изстреляха на 83, но също така бързо паднаха. Причината е леденият душ от Пекин. Китайските медици, които също провеждаха клинично изпитване за ремдезевира, заявиха, че го прекратяват предсрочно

с аргумента, че лекарството изобщо не влияе на техните пациенти и няма смисъл да упорстват.

Това бе толкова оглушителен шамар, че всички, които очакваха акциите на "Гилеад" стремглаво да тръгнат нагоре, се оказаха жестоко излъгани. Курсът на лечение

от 5 хил. долара падна на 3 хил.,

след това под 3 хил. долара, а компанията бе принудена да сключи сделка с индийски компании да го произвеждат за тамошния пазар на цена около 70 долара. Така и не стана ясно защо американците и всички останали по света ще плащат за същия препарат близо 3 хил.

Въпреки това ремдезевирът от края на април сякаш бе заметен под килима, а инвеститорите бяха успокоявани, че компанията е перспективна. Още повече че всеки момент тя ще пусне на пазара медикаменти срещу рак, ХИВ и артрит. Подтекстът бе:

дори да няма кой знае какъв успех

с препарата срещу коронавируса, няма страшно - има още няколко, които тепърва излизат на пазара. Това спаси акциите на "Гилеад" на нива около 70-73 долара. Тези дни най-неочаквано президентът Тръмп се похвали, че САЩ вече притежават 90% от запасите, което моментално повиши акциите на компанията с 12%, но отново не задълго.

За борсовите анализатори това бе сигнал, че или Тръмп има предварителни данни за проучванията на ремдезевира, които продължават, или прави отчаян предизборен ход, за да демонстрира

загриженост за американския народ

Същата мистерия се разигра и с друга подпомагана от милиардера Бил Гейтс компания - "Модерна". Анализаторите месеци наред предупреждаваха, че нейната ваксина едва ли ще е успешна, но и тук Тръмп изненада всички. Тези дни стана ясно, че държавата ще финансира най-голямото проучване въобще сред 30 хил. души.

Нещо, което не бе направено за шумно рекламираната европейска ваксина на "Астра Зенека" и Оксфордския университет. Тя е толкова обещаваща, че за нея вече има поръчки за 2 млрд. дози. Оказа се, че засега тя е тествана сред 30 души и тепърва ще започнат клинични изпитвания сред 1000 човека.

От всички тези финансови машинации става ясно, че здравето и борбата с епидемията едва ли са на първо място, по-скоро има други мотиви, които рано или късно ще излязат наяве.

Бил Гейтс следва стратегията си с медикаменти и ваксини да проникне във всеки дом. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Бил Гейтс следва стратегията си с медикаменти и ваксини да проникне във всеки дом. СНИМКИ: РОЙТЕРС