Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След проверка, възложена от ВАП на ДНСК предстои спиране на строителството на жилищни сгради от „Нове Хоумс“ АД, съобщиха от пресцентъра на Дирекция за национален строителен контрол.

В началото на юни Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията национален строителен контрол (ДНСК) и главния архитект на София да извършат незабавна проверка на законността на реализирано строителството в комплекс „Нове Хоумс“ на жилищни сгради с цел продажба на адрес: гр.София, бул.„Цар Борис III" № 126.

В хода на проверката от ДНСК са установили, че не са изпълнени специалните изискванията на приложение 2 към чл. 81 от Наредба №7/22.12.2003г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони, тъй като в инвестиционния проект по част „Архитектура“ жилищните сгради са проектирани и изпълнени като свободно стоящи без междинна връзка и без да е спазено разстоянието между тях, определено в приложенията.

Въз основа на направените констатации ДНСК предприема действия по провеждане на процедури по спиране и забрана ползването на част от строежа, на основание чл. 224, ал. 1, т. 7, като е съставен констативен акт, който е основание за започване на административно производство по реда н ЗУТ и за спиране на строежа в УПИ III-1890, кв. 11 м. „Славия“ гр. София. Предстои издаване и на мотивирана заповед.

Актът е връчен на 14.07.2020г., за което ВАП е уведомена от ДНСК.

Самото дружество "Нове хоумс" е основано в средата на 2018 г. от Мария Димитрова и Филип Марков с по 50% от акциите. И името на фирмата, и логото й обаче насочват към основната компания на Васил Божков "Нове холдинг", като и адвокатът, направил вписването й - Георги Бакърджиев, има дългогодишни връзки с групата, пише "Капитал".

Мащабният проект е до кръстовището на булевардите "Цар Борис III" и "Гоце Делчев", в близост до изграждащата се станция на метрото. За разлика от повечето жилищни проекти със сходни параметри, които излизат на пазара през последните години, "Нове хоумс" освен планираните 14 отделни сгради предвижда и паркова зона между тях. Според сайта на инвеститора общата разгъната застроена площ е 97 хил. кв.м върху терен 27 декара. В проекта влизат 556 жилищни единици, както и 6 търговски обекта с РЗП малко над 58 хил. кв. м и две подземни нива с гаражи, паркоместа и мазета, възлизащи на приблизително 36 хил. кв. м.

СНИМКИ: novehomes.bg
СНИМКИ: novehomes.bg