Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Маски висят на въжета в болница в Абу Даби в очакване на стерилизация.
Маски висят на въжета в болница в Абу Даби в очакване на стерилизация.

Въпреки че идеалният вариант е маските да се използват еднократно, все повече хора, а и медицински лица удължават живота дори на по-качествените маски N95 с техники за стерилизация. Най-често се прибягва до обработка с белина, кислородна вода, ултравиолетова светлина, висока температура.

Според експертите единствената маска, която може максимално да предотврати вдишването на вируса с въздуха - от аерозоли с големина до 5 нанометра, е N95.

Ново проучване от Американското общество по микробиология предлага по-евтин, бърз и достъпен начин за обеззаразяване: микровълновата печка.

За целта изследователите използват само обикновени предмети от домакинството. Техниката, която са използвали, е изключително проста. Необходимите материали включват освен печка с мощност поне 1100 вата, стъклен съд, 60 милилитра вода, мрежеста материя и гумена или силиконова лента, с която да се закрепи мрежата над съда с вода.

Маската N95 се поставя върху мрежата и микровълновата се пуска на посочената мощност в продължение на 3 минути.

Това ефективно уби всички вируси, включително коронавируса, твърдят изследователите. Те смятат, че методът им е приложим не само като евтин вариант за екипи, служебно ангажирани в контакти с много хора, а и за всеки човек. Смятат, че е подходящ за обеззаразяване във всички случаи и особено, когато се налага човек да използва маската, след като веднъж е била свалена, а му предстои потенциално излагане на риск от COVID-19.

“Просто е, но понякога много простите неща работят добре”, казва пред “Хелт нюз” д-р Джеймс Е. Кирби.

Изследователите установили, че този метод на стерилизация може да се повтори 20 пъти на една маска N95 без повреди. Целта им била да предостави лесен метод за дезинфекция преди всичко на амбулаторни практики, аптеки, доставчици на лекарства и стоки, спа центрове и изобщо на професии, които контактуват непрекъснато с хора. Техниката обаче е напълно приложима и в домашни условия за масова употреба.

Ефективната срещу

въздушно предаване

на вируса N95

издържа без повреда

20 обеззаразявания

Лекар окачва използвани маски N95 за стерилизация с ултравиолитови С лъчи в болница в Абу Даби.

СНИМКА: РОЙТЕРС