Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пазете се и не проливайте кръв! Протестирайте колкото искате, но пазете полицаите така, както те пазят вас. С този призив се обърна премиерът Бойко Борисов към протестиращите в извънредно живо включване през фейсбук.

Виждам, че Радев не го боли, когато се пролива кръв на полицай, когато откроено се провокира. Тези полицаи имат семейства, деца, ние също. Всички страдат. Използването на езика на омразата няма да доведе до нищо добро за държавата, предупреди премиерът.

Много пъти в нашата история се е случвало - когато запалиха Партийния дом, понеже чувам, че за това се готвят след малко, нека си спомнят - в следващите 12 г. по доклада на Световната банка вървеше нагоре, всички вървяхме нагоре.

Предстоят ужасни месеци и дни - заради короната, заради финансите, спад с близо 10% на БВП, доходите ще намалеят. И тогава, който и да управлява, ще трябва да търси голям обществен консенсус, заяви премиерът. И се зачуди, с какво управляващите са подразнили вчера. Освен, че сложихме България там, където й е мястото - сред най-развитите, най-белите държави в ЕС. Изсветлихме финансите и банковата система така, както са мечтали поколения десни, допълни той.

А какво се случи - изведнъж страхотно напрежение, появи се Христо Иванов. Казах му, че нашите представители - както каза Радев, отговарям за ДАНС и МВР, и днес свикваха комисията и ние казахме нашето мнение. Освен това се оказа, че те се прегръщат и се целуват, а до обяд ми се струваше, че ще възникне страхотно етническо напрежение. Нещо много добре организирано, за да прерасне след това в още по-голям митинг, видимо добре платен, коментира премиерът. И разказа, че някои агитки ги познава добре.

Има много хора, които протестират - или ни харесват, или са недоволни, но това е демокрацията. Една партия я харесват 20-30%. Така е устроен демократичният мир, че след избори се правят или самостоятелно управление, или коалиция, или ако не може се отива на нови избори, коментира Борисов. И напомни, че изборите са само след месец.

Тези, които са се наредили до президента Радев, те бяха управляващи. Мая Манолова предложи Пеевски, Румен Петков беше вътрешен министър, Христо Иванов беше министър. Сега се оказа, макар че се уважаваме, поне аз. И какво се получи днес - огромен успех за Христо Иванов и "Да, България", за Карадайъ и ДПС. И накрая в хор и двамата "гушнаха се", "прегърнаха се" и казаха, че е лош кмета на Бургас, лоша е полицията, лош е ГЕРБ, коментира Борисов.

Това ли е вашата задкулисна коалиция? Това, че ние проявяваме уважение към всяка партия и сме го уважили, когато са направи нещо добро за държавата си, попита Борисов. И похвали Димитър Николов, че е превърнал Бургас в един от най-красивите европейски градове, а сега протестиращите го нападали и замеряли с вода. Не ние сме продали палатите на "Лукойл", не по наше време са се строили тези летни сараи, допълни той. За Алепу - ще бъде само къщички за птички, че не пратихме веднага на езерата да изгонят багерите, продължи той.

Който си обича държавата, няма да иска да я счупи и ще направи всичко възможно, за да не се бият хората.

С прискърбие гледах митинг за подкрепа на държавния глава и на премиера, вместо да сме заедно и да се прегърнем за общата цел.

Какво искат - да строшат Министерския съвет ли? Да го строшат, щом искат, това е демокрацията. Да строшат и "Тракия", "Струма". Ние само градим. Направили сме повече магистрали от всички. За това ли да дадем оставка, попита премиерът.

Оставаме да управляваме, защото щетите сега ще бъдат много по-големи, ако те са на власт, каза Борисов. Той определи като недемократично влизането през задния вход във властта със служебно правителство.