Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Брифинг Кадър: БНТ
Брифинг Кадър: БНТ

Шпицкоманди на Божков нападнаха мирно протестиращите пред Министерския съвет 

Протестиращите в защита на правителството изразиха своята позиция снощи мирно и тихо. Другата група по най-брутален начин се опита да разбие полицейския кордон. Всичко беше добре организирано и режисирано от платени провокатори. Бяха мотивирани от всички олигарси, които в момента са основните сценаристи и режисьори на бледия техен акьор - президента Радев, каза Цветомир Паунов по време ранен сутрешен брифинг в централата на ГЕРБ, часове след края на вчерашните протести, при които се стигна до размирици.

Той показа снимки на млад мъж с патриотична тениска, който блъска по микробус със симпатизанти на ГЕРБ, както и фотоси на групи младежи, които показват средни пръсти към автобусите. На друга снимка пък се видя полицай с окървавено лице.

"Това беше толкова добре организирано, защото всичките тези хора по най-бързия начин успяха да направят тези издевателства срещу най-невинни и мирни хора. Всички ангажирани в този процес лица, които трябва да понесат отговорност, тяхното безсилие, доведе до едно обобщение – лицето на Радев, което се изчерпва в единствена снимка", каза още Паунов.

"Отговорността се носи лично от г-н Радев. От 4 г. насам той се опитва да нагнети напрежение. Нарече симпатизантите на ГЕРБ страхливи хора. Нито един български гражданин не печели от подобни събития", каза депутатът Тома Биков.

Управляващите през цялото време са отправяли призив към своите симпатизанти да не се поддават на провокации. Социалният министър Деница Сачева заяви, че сме в труден икономически период, а правителството се старае да изпълнява ангажиментите си.

"Нямахме колебание, че техните автентични страхове ще бъдат използвани. Не случайно проектът на Божков се казва "Българко лято",. Знаехме, че лятото ще бъде използвано за провокации. Нека да поговорим за българската зима, а не за "Българското лято". Добрият политик се познава по това дали мисли за бъдещето", каза Сачева.

Гражданска война в България няма да бъде допусната, каза пък вицепремиерът Томислав Дончев и призова да не се мерят протести, защото ГЕРБ има 100 хил. членове.

"Трудно е да накараш някой да вярва. Много е трудно да се обединяват хора. Лесно е да ги накараш да мразят. Каква политика е това да си мерим протестите? Имаме 100 хил. членове. Колко според вас могат да дойдат до София. Политиката е състезание, сблъсък на идеи", подчерта Дончев и добави: "Само си представете какво щеше да се случи, ако и Борисов беше стиснал юмрук и беше казал: „Да ги изметем."

От ГЕРБ поискаха да чуят дали презудентът ще се разграничи от "шпицкомандте на Васил Божков", както те нарекоха протестиращите, които се опитаха да нападнат симпатизантите на управляващата партия.

"Шпицкомандите бяха съставени от професионалисти. Към 10 часа тези хора се подредиха в дъга и част тях се опитаха да пробият кордона на полицията. Имаше такива, които искаха да пребият нашите хора", добави Биков.

ТОМА БИКОВ Кадър: БНТ
ТОМА БИКОВ Кадър: БНТ
ЦВЕТОМИР ПАУНОВ Кадър: БНТ
ЦВЕТОМИР ПАУНОВ Кадър: БНТ
ДЕНИЦА САЧЕВА Кадър: БНТ
ДЕНИЦА САЧЕВА Кадър: БНТ
Томислав Дончев Кадър: БНТ
Томислав Дончев Кадър: БНТ