Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Над тон марихуана и над девет милиона стръка канабис са били заловени при операция на турските сили в окръг Диарбекир в югоизточната част на страната, предаде Анадолската агенция.

Операцията е била извършена на над 80 места в района, предава БТА. 

Марихуаната с общо тегло от един тон и 183 килограма е била намерена заровена в земята. В рамките на действията на властите са конфискувани и 9,18 милиона стръка канабис, допълва агенцията.

Турските власти напоследък извършват активно антинаркотични операции в югоизточната част на страната. В този район е активна терористичната групировка Кюрдска работническа партия (ПКК), за която търговията с наркотици е основен източник на финансиране.

ПКК води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.

Групировката финансира терористичните си дейности чрез нелегална търговия с наркотици още от 80-те години на 20 век, като според Интерпол до 80 процента от европейските наркопазари са снабдявани от мрежи за трафик под контрола на ПКК, отбелязва Анадолската агенция.