Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Савина Савова
Савина Савова

На редовно заседание, проведено на 8 юли 2020 г., Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ прие решение за образуване на производство за установяване на конфликт на интереси по отношение на Савина Савова, кмет на район „Възраждане“ в столицата, и на заместник – кмета Татяна Димитрова. Това съобщиха от комисията. 

Производствата са образувани след сезиране от медийна публикация във вестник „Труд“ от 06.07.2020 г., под заглавие „Общинари пилеят по гръцки острови пари за деца в риск“. Съгласно ЗПКОНПИ, за сигнал се приема и публикация в медиите, която съдържа данни за корупция или конфликт на интереси за лица, заемащи висши публични длъжности.

За Савина Савова и Татяна Димитрова е започнала и проверка съобразно правомощията на КПКОНПИ по глава Девета от закона - „Противодействие на корупцията“.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За лицата, посочени по-горе, конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в медийна публикация, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.