Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фирма "Феникс Дупница" отказва да изчисти струпаните опаковки от лекарства край изгорелия мост на автомагистрала "Струма", защото отпадъците не били нейни.

През август м. г. огромен пожар съсипа колоните на новопостроената магистрала край Дупница, огнеборци го гасиха дни наред, а ремонтът на моста струваше около 1,6 млн. лв.

След пожара РИОСВ-Перник издаде заповед за отстраняване на отпадъците, които "Феникс Дупница" съхранява на неразрешени за това места - в общински и държавни имоти, които не са отредени за тази цел. Фирмата има разрешение за складиране и рециклиране на отпадъци на две площадки с обща площ от около 17 дка.

Оказало се обаче, че тя складира неправомерно боклуци и на други съседни имоти, собственост на държавата и на община Дупница. Проверката установила, че наистина извън регламентираните площадки дружеството трупа болкуци и на съседни терени под моста на АМ "Струма", откъдето тръгна и големият пожар през август 2019 г.

РИОСВ-Перник са издали на 23 май 2019 г. задължително предписание за почистване на замърсените терени със срок до 31 юли 2019 г., което не е станало. Дни по-късно боклуците бяха запалени и магистралата в този участък бе увредена.

След пожара, на 11 септември 2019 г., РИОСВ отново дава предписание за отстраняване на отпадъците, защото има непосредствена опасност за увреждане на околната среда, замърсяване на почвата, въздуха и водата от дейността по третиране на отпадъци на неразрешени за това места.

На някои от терените "Феникс Дупница" е направила почистване. На останалите три имота - два общински и един държавен обаче имало останали 5654 кубика полиетиленови чували с лекарствени блистери и изрезки, пластмасово и алуминиево фолио от фармацевтичната промищленост. Дружеството твърди, че боклуците не са негови и затова няма да ги чисти. Били собственост на общината и тя трябвало да ги изчисти. Обжалва заповедта в съда, но магистратите я потвърдиха. Вещи лица направили експертиза за количествата приети, третирани, рециклирани и останали боклуци и са категорични, че лекарствентие опаковки са собственост на "Феникс", която има договор с фармацевтична компания да приема блистерите за рециклиране.

Решението на съда в Кюстендил за потвърждаване заповедта на РИОСВ не е окончателно.