Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГКПП "Маказа"
ГКПП "Маказа"

Правителственият говорител на Гърция Стелиос Пецас настоява да се забрани български туристи да влизат през граничния пункт Маказа-Нимфея от 6 юли, понеделник, а преходният период да бъде до 5 юли. Това стана ясно от негово изявление, цитирано от електронната медия Хronos.gr.

Пецас припомни, че от България в Гърция може да се влиза само през пункта Кулата-Промахон, а през останалите – само по съществени причини. Преминавания по границите с Албания, Северна Македония и Турция са разрешени само по съществени причини.

Всички пристигащи в Гърция от понеделник, 6 юли, са длъжни 48 часа преди пътуването си да попълнят и изпратят формуляра за локализация на пътници PLF, кои?то е достъпен в приложението „Посетете Гърция“ и на уебсаи?та travel.gov. gr. До неделя, 5 юли, има преходен етап, кои?то осигурява необходимата гъвкавост, отбеляза Пецас. Така посетителите могат да попълнят PLF дори малко преди заминаването си или веднага след пристигането си у нас, добави тои?.

Гръцки лекари и инженери са разработили програма за анализ и оценка на епидемиологични данни, въз основа на която посетителите ще бъдат подложени на целево вземане на проби (тест за Covid-19) при влизане. Тези посетители трябва да следват инструкциите на Генералния секретариат за гражданска защита.

Правителственият говорител изтъкна, че стъпките за отваряне на туризма ще се ускоряват или забавят в зависимост от епидемиологичната обстановка. „Не правим никакви отстъпки за опазването на общественото здраве и човешкия живот. В този контекст Гърция, в сътрудничество със своите партньори в Европеи?ския съюз, си запазва правото да преразглежда своята политика по тези въпроси въз основа на развитието на епидемиологичните данни“, обобщи Стелиос Пецас.